Menü
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > KEZDŐLAP >

Ha farsang, akkor fánk!

Ha farsang, akkor fánk!

Veress Máté - HillVital
2021. 02. 19. 14:04:00

Most kétféle fánkreceptet is bemutatunk neked.

Egy kis érdekesség, hogy a fehér búzaliszt majdnem teljes egészében csak a búzamag belsejét tartalmazza. Ez képes befolyásolni az immunrendszer működését de akár vitaminhiányos állapot is létrejöhet. A teljes kiőrlésű liszt viszont tartalmazza a magnak a belsejét is ezért magas vitamin, ásványi anyag ás rosttartalommal rendelkezik. A rostanyagok meghosszabbítják a szénhidrátok felszívódását, és így az inzulin emelkedése is mérsékelődik. A rostok vizet is vesznek fel, ezért a térfogatuk megnő és teltségérzet jön létre.

Íme az első fánk teljes kiőrlésű lisztből. Nézzük is a hozzávalókat:

- 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

- 5 dkg édesítő (eritrit vagy stevia)

- 2 teáskanál sütőpor

- 25 dkg natúr görög joghurt

- 2 dl kókusztej

- 2 db tojás

Az elkészítése sem nehéz. A folyékony hozzávalókat össze kell keverned a kókusztej kivételével. Ezután add hozzá a száraz hozzávalókat. Ha ez megtörtént apránként és folyamatos keverés mellett add hozzá a kókusztejet. Az így kapott fánktésztát adagold bele egy fánksütőbe amit olajspray-vel egy kicsit befújtál. A tésztának sűrű állagúnak kell lennie. Tedd be a 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd 20 percig aranybarnára. Amikor megsült, hagyd 10-15 percig hűlni hagyni, mert így sokkal könnyebb lesz kivenni a formából. Végezetül megszórhatod egy kis eritrit porcukorral és tálalhatod akár cukormentes lekvárral is.
 

Szalagos fánk teljes kiőrlésű lisztből
 

Farsangkor nagyon sok országban fogyasztják a szalagos fánkot. Számos babona is fűződik hozzá. Torkos csütörtökön mindenképpen fogyasztani kell belőle. Sokan állnak a cukrászdák előtt, hogy ehessék a fánkot azonban te elkészítheted otthon is könnyedén.

Hozzávalók:

- 50 dkg teljes kiőrlésű liszt

- 1 dl tej

- egy evőkanál xilit

- 3 dkg élesztő

- 2 tojássárgája

- 2 dkg vaj

- só

- kókuszolaj a sütéshez
 

Elkészítése:

Szitáljuk át a lisztet, hogy a tészta könnyű legyen.  Mivel teljes kiőrlésű liszttel dolgozunk, a szitán fenn maradnak különböző rostok, azt is tegyük bele. A szitálás csak azért fontos, hogy fellazítsuk a lisztet. Adjuk hozzá a tojássárgákat, a xilitet, a vajat, a sót, a tejben felfuttatott élesztőt. A xilit sajnos nem alkalmas az élesztő futtatásához, ahhoz egy icipici cukrot kell, hogy használjunk. 

Dolgozzuk össze, majd szobahőmérsékleten kelesszük meg! Nyújtsuk el ujjnyi vastagra, és szaggassunk belőle kis fánkokat! Nem kell óriási méretűeket. Ezután még a táblán pihentessük egy kicsit! Mielőtt a forró olajba tennénk, ujjunkkal nyomjunk egy kis mélyedést a közepébe. Ezzel felfelé tegyük a forró olajba a fánkokat. Előbb az egyik, majd a másik oldalát süssük egy-egy percig! Szép aranybarnák legyenek. Ha kihűlt, még megszórhatjuk egy kis xilittel. Lekvárral tálaljuk!

Finom fánk receptek teljes kiőrlésű lisztből.

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!