Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ezek a fehérjehiány gyakori jelei

2023. 07. 05. 13:27:00 hillvital.hu

Ha a táplálékunkból nem jut elegendő fehérje a szervezetünkbe, a testünk elkezdi felhasználni a saját proteinraktárait - vagyis elsősorban az izmokat.

Lássuk is, hogy mik lehetnek a fehérje hiány jelei!
 

Felpüffedt orcák: Az arc puffadtsága a szénhidrát-fehérje egyensúly felborulását jelzi. Ödémás, duzzadt szemek és kezek: A fehérjehiány csökkentheti a vérben lévő plazmaprotein mennyiségét, ez pedig májproblémákkal és a vasraktárak kimerülésével jár együtt. A vashiány egyik következménye a vérszegénység, melynek az ödémásodás az egyik következménye.

A haj elvékonyodása: Természetesen, elsősorban a genetikának van nagy szerepe abban, hogy valakinek mennyire vastag vagy vékony szálú a haja, a hajhullás, a hajszálak elvékonyodása vagy éppen töredezetté válása a fehérjehiánynak is tünete lehet. Ha ugyanis nincs elég protein, a szervezetünk nem fogja az értékes erőforrásait a hajszálakra fecsérelni.


A haj mellett a köröm is jó indikátor: ha elvékonyodik, töredezetté válik, az szintén valamilyen hiánybetegséget jelez.

 

Hangulatingadozások és koncentrálási nehézségek: A fehérje szükséges ahhoz is, hogy a szervezet képes legyen a cukoregyensúlyt fenntartani. Ha ez ingadozik, akkor vele együtt ingadozó lesz a hangulatunk és a szellemi teljesítőképességünk is. A proteinhiány egyik tünete, hogy enerváltnak érezzük magunkat, nincs elég energiánk és nehezebben birkózunk meg a stresszel.

Száraz, pikkelyes bőr: A proteinhiány miatt a bőr kiszáradhat, pikkelyesen hámlóvá válhat, kiütések jelenhetnek meg rajta, és a napégésre is fogékonyabb lesz.

 

Állandó fáradtság: A fehérje segít abban, hogy koncentrálj és éber maradj. A szénhidrátoktól inkább álmos és tompa leszel. Amennyiben egész nap fáradt és kómás vagy, akkor lehet, hogy a szervezeted nem jut elegendő fehérjéhez.

Haspuffadás és teltségérzet: A fehérjének fontos szerepe van a sejtek külső és belső folyadékegyensúlyának szabályozásában. Ha nincs elegendő fehérje, akkor azt lehet tapasztalni, hogy a hasad  a lábad és a bokád is felpuffad.

Viszkető fejbőr.