Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A fejfájás típusai

2021. 04. 14. 12:26:00 Sági Zsolt - HillVital

Te tudod milyen fejfájástól szenvedsz?

Szinte nincs olyan ember, akinek életében legalább egyszer ne fájt volna a feje. A fejfájásnál lüktető, szúró, hasogató fájdalom tapasztalható. Azonban a fejfájásnál a fájdalmak eltérően jelentkeznek. Ez azért van, mert a fejfájásnak több típusa van.

Nézzük is, hogy melyek lehetnek a fejfájás típusai

Tenziós fejfájás

A tenziós fejfájás kiváltó oka lehet a gyakori stressz, folyadékhiány, levegőtlen helyiség. Ennek a fejfájás típusnak nincsenek kísérő tünetei, viszont a fájdalom órákon keresztül is tarthat. Tenziós fejfájást az emberek többsége már átélt. Átalában enyhe, vagy mérsékelten súlyos fájdalommal jár, amelynek nincs jellemző helye. Sokak szorító fájdalomról számolnak be, és van, hogy tarkótáji fájdalom is társul hozzá. A betegség nők esetében gyakoribb, mint férfiaknál: a nők mintegy 80, míg a férfiak 70 százaléka szenved el élete során legalább egyszer tenziós fejfájást.

 

Migrén

A migrén nagyon erős, lüktető fájdalommal jelentkezik a fej egyik részén. Rohamokban jelentkező, általában féloldali fejfájás. Ezt fényérzékenység, zajérzékenység és hányás is kísérhet.  Erősségét tekintve olyan fájdalmat képes okozni, hogy az érintett csak arra képes gondolni, hogy egy csendes, sötétebb helyen kivárja a roham végét.   A migrén ellen segíthet az őszi margitvirág, mivel csökkenti a fejfájás erőségét, időtartamát, és gyakoriságát. Egyes esetekben a fejfájást figyelmeztetó jelek kísérik, melyek valamilyen érzékszervhez kapcsolhatóak. Ilyenek lehetnek a fényfelvillanások, sötét foltok, vagy a végtagok zsiibadása is.

 

Éles fájdalmak a fejben

Ez a fejfájás a kevésbé gyakori fejfájás típusok közzé tartozik, ami inkább a férfiakat érinti. A tünetei közzé tartozik az éles, szútó fájdalom, ami a szem mögötti részből indul.

 

Kísérő fejfájás

Ez a fejfájás típus egy másik betegség kísérő tüneteként jelentkezik. Fertőzések, gyulladások esetében gyakori tünet, ami a betegséget kezelve megszűnik.

 

Melyek lehetnek a fejfájás típusai