Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Fekete nadálytő, a csontforrasztó

2021. 04. 21. 12:28:00 Veress Máté - HillVital

A fekete nadálytövet a népi gyógyászatban zúzódások, csonttörések ke­ze­lésére használják, jellemzően a gyökerét borogatás formájában.

Dioszkoridész, egy nagyon híres görög orvos volt és a fekete nadálytőnek a symphytum nevet adta ami annyit jelent, hogy összenő. Ez tökéletesen jellemezte is a gyógyhatásait, ugyanis nagyszerű a csontok és a sebek gyógyításában. Más nyelveken is így hívják ezt a csodás gyógynövényt. Egy érdekesség, hogy ha a növény gyökerét kettévágja az ember aztán külön-külön a földbe dugja a két darabkát, akkor mindkettőből önálló növény képes kialakulni.
 

A nagyszerű gyógyhatása is a gyökerében van. A gyökere akár 3 cm vastag is lehet. Az orvosi célra a friss és szárított gyökereket szokták használni.
 

Ezenkívül gyulladásgátló, csontregeneráló, hámosító, a szövetek újraképződését, sebek gyógyulását elősegítő szer. Csonttörésnél elősegíti a csontok hegesedését, gyorsítja a csontok összeforradását. A népi gyógyászat úgy is nevezi, hogy csontforrasztó. Sebeknél, zúzódásoknál, húzódásoknál, lábszárfekélynél, sérüléseknél, visszérgyulladásnál, véraláfutásoknál, ínhüvelygyulladásnál, köszvény esetén, ízületi gyulladásnál, körömágygyulladásnál, lábgombásodásnál is használják. Hatásosságát ízületi és izomfájdalmak enyhítésében számos vizsgálat is igazolta már.

 

A szárított gyökérből készült borogatások esetén 100 gramm gyökeret 400-600 ml meleg vízzel kell elkeverni, míg pépes állagot nem kapunk. Ezt a pépet kell felhelyezni a problémás területre, és egész éjszakára rajta kell hagyni. A friss gyökérből készített pép vagy a fenti keverék hatását fokozhatjuk, ha illóolajokat is adunk hozzá. Ezek közül elsősorban a rozmaring, borsmenta, boróka, levendula jöhet számításba. Alkalmanként 2-5 cseppet rakhatunk a pakoláshoz. Csak teljesen ép bőrfelületen alkalmazhatjuk.
 

A gyógynövény töretlen sikere azonban a 20. század második felében megszakadt, ugyanis felismerték, hogy egy májkárosító vegyületet is tartalmaz. Ezek a vegyületek nagy dózisban akut májvéna-elzáródást okozhatnak. Belső használata csak szakember felügyelete mellett ajánlott, ezért nagyon fontos az adagolás pontos betartása.

A fekete nadálytő gyógyhatásai.