Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A fizikai állóképesség fokozása

2022. 05. 20. 11:35:00 Veress Máté - HillVital

Érdemes tudnod, hogy a legismertebb és leghatékonyabb állóképességet növelő mozgásforma a gyaloglás, az úszás és a kerékpározás. Ám vannak olyan mozgásformák amelyeket a mindennapi élet tevékenységei szolgáltatnak és nagyszerűek.
 

Ilyen egy egyszerű ablakmosás, a felmosás, a porszívózás, a kertészkedés, a fűnyírás és a fák metszése is akár. Ha egy jól megpakolt bevásárló táskát kell hazavinned gyalog, már az is felér egy edzéssel.
 

Az ilyen mozgásformák védik az embert az időskorral járó betegségek kialakulásától. Ilyen betegség a szívprobléma, a csontritkulás és a cukorbetegség is. Az a legnagyobb előnyük, hogy nem csupán az izmokat mozgatják meg hanem a szívet, a tüdőt és a keringési rendszert is. Ezeket gyűjtőnéven aerob mozgásnak nevezik. Aerob edzésnek számítanak vagyis magyarul oxigént igénylő edzések. A szívnek, a tüdőnek és a keringésnek pedig nagy szüksége van az oxigénre.
 

Ahhoz, hogy növeld az állóképességet, a mozgást maximális intenzitással kell végezni, addig amíg jól esik. Aztán másnap egy kicsit több ideig és így tovább. Így tudod fejleszteni. Az a legideálisabb ha hetente 3 alkalommal legalább 30 percet töltesz intenzív testmozgással. Legelőször elég lehet 10 perc is, de aztán haladni kell felfele. Nem tűnik elsőre soknak a 10 perc, viszont ha nem mozogtál hónapok vagy akár évek óta, akkor megerőltető lesz.
 

Érdemes a napi gyalogláson túl beiktatni egy rövidebb de annál tempósabb sétát is. Nem szabad hagynod, hogy az időjárás esetleg visszatartson. A mindennapi séta nagyon erősíti a testet, és nagyon jó alkalom a relaxálásra is.
 

Lehet nem gondolnád, de az asztali tenisz képes felgyorsítani a szívverést és növeli a tüdő állóképességét. Erősíti a szívizomzatot és a keringési rendszert.
 

Ha társasházban laksz, akkor a lift helyett érdemes a lépcsőt használni mindenképpen. Ha már könnyebben megy, akkor növelheted a tempót. Ez nagyon jó edzés a comboknak és farizmoknak is és még a fogyásban is segíthet.

  

Szintén lehet érdekes lehet, de a tánc is nagyon jó ha az állóképességről van szó. Legyen az bármilyen tánc, nagyon sokat fejleszt.
 

Állóképesség fejlesztő mozgásformák.