Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A mentális egészség és a fizikai egészség kapcsolata

2023. 02. 07. 12:33:00 Veress Máté - HillVital

A mentális egészség és a fizikai egészség összefüggéseinek tanulmányozása már évtizedek óta folyik, és a kutatások egyértelműen bizonyítják, hogy a két egészségi állapot összefügg egymással.
 

A mentális egészség hatással van a fizikai egészségre, mivel a stressz, a szorongás és a depresszió fizikai tüneteket okozhatnak, például fejfájást, fájdalmakat, izomfeszültséget, alvásproblémákat és immunrendszer-gyengülést. A fizikai betegségek, beleértve a krónikus betegségeket is, szintén negatívan befolyásolhatják a mentális egészséget, mivel a fájdalom, a képességcsökkenés és a korlátozott mozgás feszültséget és szorongást okozhat.
 

A mentális és fizikai egészség egymásra gyakorolt hatása miatt fontos a kettő együttes kezelése. Például a krónikus fájdalmak kezelése lehet a fájdalomcsillapító gyógyszerek mellett a stresszkezelési technikák alkalmazása, például a relaxációs technikák, a meditáció és a kognitív viselkedésterápia. Az egészséges táplálkozás, az alvás, a testmozgás és a kapcsolattartás másokkal is fontos szerepet játszik a mentális és fizikai egészség javításában.


A fizikai és a mentális egészség összefüggése.


Általánosságban a mentális egészségügyi problémák jelei lehetnek:

 

Érzelmi tünetek: szorongás, depresszió, folyamatos negatív érzelmek, önbecsülési problémák

 

Pszichológiai tünetek: memória- és figyelemzavarok, alvászavarok, koncentrációs problémák
 

Viselkedési tünetek: evés- vagy ivási rendellenességek, szorongásos viselkedések, szorongásos kompulzív viselkedések, agresszív viselkedés
 

Megjelennek a fizikai tünetek: fejfájás, izomfeszültség, testi fájdalmak, fáradtság, étvágytalanság
 

Szociális tünetek: kapcsolati problémák, magány, érdeklődés hiánya az élet iránt, szociális elszigetelődés
 

Az egészséges életmód és a megfelelő kezelés, a mentális és fizikai egészség javulását eredményezheti, ami csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát és javíthatja az életminőséget. Azoknak a személyeknek, akiknek mentális és/vagy fizikai egészségi problémáik vannak, javasolt orvoshoz fordulni a megfelelő kezelés elkezdéséhez.


A mentális és a fizikai egészség kapcsolata.