Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A fogkő és veszélyei

2023. 12. 08. 09:09:00 hillvital.hu

A fogkő nemcsak esztétikai probléma, hanem súlyos fogágy betegségekhez is vezethet, ezért nem szabad félvállról venni!

Hazánkban a rossz szájhigiénia, a nem megfelelő szájápolási szokások, a fogszuvasodás és a fogágy betegségek súlyos közegészségügyi problémát jelentenek.

Ide tartozik a fogkő problémája is. A fogak felszínén létrejövő lepedék és a fogkő a leginkább felelős a fogíny gyulladása, a fogágy betegségek kialakulása szempontjából. A fogkő felnőtteken gyakorlatilag majdnem minden szájban megtalálható, de már egyre több gyermeknél is megfigyelhető.  Étkezés során a fogak, fogpótlások és a protézisek felszínén kialakul egy vékony, szabad szemmel alig látható plakkréteg. Ez nagyrészt ételmaradékból áll, és a baktériumok elszaporodásához kiváló táptalaj. Ez a plakk idővel a nyálban jelenlevő kalcium és foszfát hatására egyre keményebbé válik, majd elmeszesedik.

Így jön létre a fogkő. Ezek lényegében meszes plakkok. A fogkő kezdetben világos, sárgás színű, és viszonylag puha, majd idővel barnává válik, és keménysége fokozódik. A fogkő hajlamos a növekedésre, és már nem távolítható el a fogmosás során. Kialakulásában fontos szerepe van a hajlamnak, az örökletes tényezőknek és a dohányzásnak is. Van, akinél az eltávolítás után azonnal újraképződik, de olyan is van, akinél csak hosszú idő után jön létre.

A fogkő nemcsak esztétikailag zavaró, hanem súlyos fogágy betegségek elindítója is lehet.

A fogkő veszélyei a következőek lehetnek:

Begyulladhat az íny, amely elveszíti egészséges, rózsaszínű színét, vörössé válik, megduzzad. Előbb fogmosáskor, majd étkezéseknél, később spontán is vérezni kezd. Az ínygyulladást rendszerint kellemetlen szájszag is kíséri. Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, és ezáltal folyamatosan fenntartja a fogíny gyulladását, akkor az íny idővel visszahúzódik, elvékonyodik, elsorvad.

A gyulladás a foggyökerek mentén fokozatosan ráterjed az állkapocscsontokra, következtében a fogak meglazulnak, mozogni kezdenek, hidegre, melegre érzékenyekké válnak. Súlyos esetben el is veszíthetjük őket.

A napi 2-3 alkalommal - főleg lefekvés előtt és az étkezéseket követően - végzett alapos, megfelelően hosszú ideig (legalább 3 percig) tartó fogmosással, valamint speciális fogkrém használatával a fogkőképződés megelőzhető vagy legalábbis mérsékelhető. Ha mégis kialakult, nagyon fontos, hogy azt minél hamarabb szedessük le! Félévente keressük fel fogorvosunkat, aki elvégzi a fogkő eltávolítását. A kezelés általában fájdalommentes, legtöbbször elvégzik a fogak polírozását is, így simább lesz a fogfelszín.

Vigyázzunk a fogainkra! Ha az íny és a csont tönkremegy, azon már nem lehet segíteni.

 

A fogkő okozta veszélyek
 

Tartalomhoz tartozó címkék: ⤷Betegségek