Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Milyen ételeket érdemes fogyasztani? - Mutatjuk!

2023. 07. 26. 09:18:00 hillvital.hu

Ajánlott minden főétkezéshez piros, sötétzöld vagy narancs színű zöldségfélét fogyasztani (sárgarépa, paradicsom vagy brokkoli), lehetőleg változatos formában (nyersen, főve, párolva, szendvicskrémnek vagy salátának elkészítve).
 

A répa egy igazi csodanövény. Nagyon magas az A-vitamin tartalma és antioxidánsokban is gazdag. Többféle bőrproblémára is megelőzhető a segítségével. Megóvja a bőr egészségét is. A sárgarépából nagyszerű arcmaszk készíthető.
 

A sárgarépalé fogyasztása hatásos lehet a pattanások legyőzésében. C-vitamin is található benne ez pedig elősegíti a kollagén termelést. Javítja a bőr rugalmasságát és az öregedést is képes késleltetni. A répa fogyasztása védi a bőrt a káros napsugarak ellen is, és még a száraz bőr ellen is jó.


A paradicsom nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A legfőbb anyag ami benne található az a likopin. A likopin egy nagyon jó antioxidáns, ezért képes felvenni a küzdelmet a stresszel. Kiemelkedik a C- és az A-vitamin tartalma is, de található benne vas, folsav és kálium is. A paradicsom is javítja a látást. A magas A-vitamin miatt javítja a látást és a farkasvakság is megelőzhető vele. A káliumtartalma miatt képes csökkenteni a vérnyomást is. Csökkenti a „rossz” koleszterinszintet és a szívet is védi.

A likopinnak hála megelőzhetőek vele a szív- és az érrendszeri problémák. A paradicsom az emésztőrendszert is képes egészségesen tartani. Ez a magas rosttartalmának és az enzimeknek köszönhető. A paradicsommal megelőzhető a depresszió is.


A brokkoli is tartalmazza a C-vitamint. Védelmet nyújt a sejt károsodás ellen és a stressz is legyőzhető vele. Rendszeres fogyasztásával a vércukorszint is karbantartható. A vásárlásakor érdemes odafigyelni a frissességére. A leveleire kell ilyenkor odafigyelni, hogy vízzel teltek legyenek.
 

Uzsonnára és tízóraira nagyszerű választás a gyümölcs, és kiegészíthetjük heti néhány alkalommal olajos magokkal, mint pl.: dió, mandula, tökmag.
 

Szerepeljen az étrendünkben tejtermék. Hetente egyszer, ha lehet, akkor együnk tengeri halat. Ajánlott hetente legalább kétszer édességet fogyasztani (bár erre nem nagyon kell odafigyelni, mivel meglehetősen szénhidrát dús a modern ember étrendje), és törekedjünk a felhasznált cukormennyiség csökkentésére. Ne együnk túl sok bolti „műkaját”, mint a bolti kolbász, szalámifélék.  

 

 

Mit jelent az egészséges táplálkozás?

Az egészséges táplálkozás olyan étrendet jelent, amely megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagokat biztosít a test számára, hogy fenntartsa a jó egészséget, megfelelő testsúlyt és jólétet. Az egészséges étrend a kiegyensúlyozott tápanyagbevitelre összpontosít, és figyelembe veszi az egyéni igényeket, életkort, nemet, életmódot és egészségi állapotot.

Az egészséges táplálkozás alapelvei általában a következők:

Vegyes étrend: Az egészséges étrend változatos és tartalmazza a különböző élelmiszercsoportokból származó egészséges ételeket. Fontos, hogy a táplálékban szerepeljenek zöldségek, gyümölcsök, teljes értékű gabonafélék, sovány fehérjeforrások és egészséges zsírok.

Zöldségek és gyümölcsök: Ezek gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és rostokban. A különböző színű zöldségek és gyümölcsök eltérő tápanyagprofilokkal rendelkeznek, ezért célszerű minél változatosabb választékot fogyasztani.

Teljes értékű gabonafélék: A teljes kiőrlésű gabonák, például a barna rizs, a teljes kiőrlésű kenyér, a zabpehely és a teljes kiőrlésű tészta tartalmaznak rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, melyek előnyösek az egészség szempontjából.

Egészséges fehérjeforrások: Az alacsony zsírtartalmú húsok, halak, hüvelyesek (bab, lencse, csicseriborsó), diófélék és tojás kiváló fehérjeforrások, amelyek fontosak az izmok, szövetek és hormonok építéséhez és fenntartásához.

Egészséges zsírok: Az egészséges étrend tartalmaz egészséges zsírokat, mint például az olívaolaj, a lenmagolaj, az avokádó és a diófélék. Ezek segíthetnek a szív egészségének megőrzésében és a szervezet számára szükséges zsírokkal való ellátásban.

Mérsékelt cukor és sóbevitel: Az egészséges étrendben kerülni kell a túlzott cukor és só fogyasztását. Érdemes figyelni az édességek, üdítőitalok és feldolgozott élelmiszerek cukor- és sótartalmát.

Megfelelő folyadékbevitel: A megfelelő hidratáltság elengedhetetlen az egészség fenntartásához. Ajánlott napi 1,5-2 liter víz fogyasztása.

 

Sárgarépa zöldség fogyasztás