Azt talán kevesen tudják, hogy a mák gyógyszeripari feldolgozásának az úttörője Kabay János magyar gyógyszerész volt akinek a kifejlesztett módszereit a mai napig nagy sikerrel alkalmazzák a világ minden részén.
A mák kémiai vizsgálatában nagy szerepet játszottak a magyar kutatók.
A mákról talán nem tudják sokan, hogy rengeteg ásványi anyag található benne. Nagy mennyiségben tartalmaz káliumot és magnéziumot is. Tartalmaz még B1-, B2-, B6- és E-vitamint is. Ezek mellett találhatóak benne még zsírsavak és aminosavak is.
A mákszemekből mákolajat lehet előállítani ami már eléggé elterjedt. A mák a csontok egészségéért, valamint a fülzúgás megszüntetésért is felelős lehet. Az idegek megfelelő működéséhez is hozzájárul. Omega-6 zsírsav tartalma kiemeli a többi növény olaj közül. Fogyassz a mákolajból naponta 1-2 mokkáskanállal, de akár hozzáadhatod joghurtokhoz is.
Fontos a köröm ápolása is amire a mák nagyon alkalmas. Nem egészséges ha a köröm túl gyenge, hajlékony és töredezett. Ilyen probléma esetén érdemes mákot fogyasztani, mivel sok benne az E-vitamin ami nagyban hozzájárul a köröm egészségéhez és persze az erősségéhez.
A mák szerencsére kifejti a jótékony hatásait az egész emésztőrendszerben, mivel óvja a gyomor nyálkahártyáját, lecsökkenti a hasi görcsöket és még a bél falaira lerakódott szennyeződéseket is eltávolítja. A mák ezen kívűl nagyon jó székletfogó is de szélhajtóként is szokták alkalmazni. Ilyen problémák esetén érdemes fogyasztani mákot.
A mák nagyon sok kalciumot, vasat és folsavat tartalmaz. Ajánlott a rendszeres mákfogyasztás kismamáknak is. Manapság egyre több mákos recepttel találkozunk, így nem kényszerülünk csak a régi elcsépelt mákos ételek fogyasztására. A máknak több fajtája is létezik, pl.: kék, sárga és fehér mák, valamint kapható mákolaj is, ami koncentráltan tartalmazza a mák csonterősítő részeit. A mákban lévő anyagok megállítják a csontszövet leépülését, ezután újjáépítik azt.
A rendszeres mákfogyasztás pozitív hatása már 6-16 hónap elteltével érzékelhető egyéntől és állapottól függően. A mákolaj nem igazán olcsó, de egészséges, pozitív hatása megéri az árát. Felhasználható desszertekhez, salátákhoz, péksüteményekhez. A mákolaj önmagában is fogyasztható és a pozitív hatás eléréséhez napi 1-2 kanál fogyasztása elég.