Nyáron mindenki szereti a könnyen, gyorsan elkészíthető finom ételeket. A most ajánlott étel egy újabb elkészítési módja a cukkininak.
Ha szeretnéd meglepni a családodat valami finomsággal, próbáld ki ezt: Fokhagymás sajtos cukkini sütőben!
Hozzávalók a fokhagymás sajtos cukkini recepthez:
- 200 g cukkini
- 3 gerezd fokhagyma
- 80 g reszelt sajt
- friss kapor
- petrezselyemzöld
- 6 evőkanál olívaolaj
- só
- bors
Elkészítés:
Mossuk meg a cukkinit, vágjuk le a végeit, és szeleteljük fel karikákra. Tegyük egy tálba, és szórjuk rá az apróra vágott kaprot és a petrezselyemzöldet. Öntsük rá az olívaolajat, keverjük hozzá a zúzott fokhagymát, majd ízlés szerint fűszerezzük. Keverjük össze alaposan, hogy minden szeletre jusson a fűszerekből. Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe a cukkinikarikákat. 220 fokos sütőben süssük nagyjából 20 percig, közben fordítsuk meg egyszer, majd vegyük ki a sütőből! Szórjunk rá reszelt sajtot, és süssük még 5 percig! Hidegen és melegen is fogyasztható.
A cukkini:
A cukkini a mai Guatemala és Mexikó területéről származik. Spanyol és Portugál hódítók segítségével jutott el Európába. A cukkini őshazájában az ott élők már több száz éven át alkalmazzák és fogyasszák az étrendjük szerves részeként. Meglepő módon Európában csak a huszadik század környékétől kezdett népszerűvé válni.
A cukkini 95% vízből áll, ezért kifejezetten alkalmas a vízszükséglet pótlására. Azonban magas víztartalma mellett, még sok ásványi anyagot is tartalmaz. Megtalálható benne mangán, kalcium, magnézium, kálium, réz, foszfor és cink is.
Mivel egy közepes méretű cukkini nagyjából 25 kalóriát tartalmaz, ezért fogyasztása minden fogyókúrázni vágyónak ajánlott. Mivel magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, ezért igen kiváló antioxidáns, valamint segít az asztma kezelésében és a gyulladásokat is csökkenti.
Fogyasztható salátaként, vagy önmagában is. Igen sokféle elkészítése ismert, és közkedvelt. Rántott cukkini kívül készíthetünk belőle egészséges zöldségköretet, vagy fogyaszthatjuk nyersen, grillezve, párolva, fokhagymával olívával, petrezselyemmel vagy esetleg önmagában is.