Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Fontos kerti teendők októberben

2023. 12. 08. 11:36:00 hillvital.hu

Mint minden hónapban, októberben is bőven van teendő ha kerted van. A legfontosabb kerti munkákról lesz most szó.Ha van burgonya a kertedben, akkor mindenképpen várd meg míg egy kicsit napos és száraz lesz az idő és aztán ásd ki. Mosd le róla a földet és hagyd egy kicsit száradni. Ezután tedd zsákba és fagymentes valamint sötét helyen tárold. Ha van édesburgonyád, akkor felszedheted a gumóit.Októberben már le lehet szedni az utolsó babokat is. A leveleit komposztálni lehet, a babgyökeret viszont érdemes a földben hagyni. A nitrogénkötő gyökérgumó egy kiváló trágya.Ha kiástad a sárgarépát, aztán tárolhatod homokban vagy tőzegben is télen. A paszternákot még hagyhatod a földben, ha kicsit megcsípi a fagy sokkal édesebb lesz.

A káposztát is be lehet takarítani. A fagytól védett raktárban kiválóan eláll, a levelekre viszont oda kell figyelned, mert akár meztelen csiga is lehet alatta. Ha egy kicsit megszórod sóval a káposzta külsejét, akkor azzal megakadályozhatod, hogy megegyék.

A zöld paradicsomot érdemes még a nagy fagyok előtt leszedni. Hagyhatod beérni a házban, vagy akár készíthetsz belőle befőttet is. A zöldparadicsomot lehet tárolni hűvösebb helyen. Ha a napra teszed akár az ablakpárkányra már azzal is gyorsíthatod az érési folyamatot.

Az október és a november a legmegfelelőbb hónap arra, hogy elkezdj ásni, így jó mély lesz a termőtalaj rétege és a trágyának és minél mélyebbre kell kerülnie.

Októberben elkezdenek hullani a levelek, ez pedig nagyszerű forrás lehet. Érdemes ehhez egy levéltárolót készíteni vagy venni. A tárolót tömd meg levelekkel és itt nyugodtan tárolhatod őket. Idővel csökkenni fog a mennyiség benne mivel rothadásnak indulnak.

Még ilyenkor nem késő kiültetni a dughagymát, mivel az szívós növény és nagyon jól áttelelnek. A fokhagymát is elültetheted, de ezzel még várhatsz akár novemberig is.

 

A káposztafélékről mindenképpen távolítsd el a megsárgult leveleket. Ezek a levelek semmilyen szempontból nem tesznek jót a növénynek. Ezzel elősegíted a növény fejlődését is.

Októberi kerti teendők