A különböző agyserkentő fűszerek rendkívül hasznosnak bizonyulhatnak ha a mentális egészségről van szó.
Sok esetben használhatunk fűszereket, amelyek segítik a szív- és érrendszeri problémák elhárítását, de sok esetben akkor is jól jönnek, ha az agyunknak van rá szüksége.
Nézzük is, melyek ezek:
Kurkuma: A benne található vegyület, a kurkumin nagyon jó gyulladáscsökkentő hatású, és erős antioxidáns. Képes megelőzni az Alzheimer-kór kialakulását, és a memóriára is jó hatással van. Az enyhe depresszió tüneteit is enyhítheti.
Kakukkfű: A benne található illóolajok az omega-3 zsírsavakra gyakorolt jótékony hatásukon keresztül segítik az agy működését. Ezek a zsírsavak megvédik az agysejteket az öregedéssel járó leépüléstől, a memóriánkat is serkenti, és a tanulási képességeinkre is nagyon jó hatással van.
Oregánó: Képes semlegesíteni a szabad gyökök hatásait. Az oregánó illata javítja a hangulatot, és a szorongást is enyhítheti. Az illata nagy segítség lehet az agyunk számára koncentráció és memória terén.
Zsálya: Segíti az agy munkáját, és csökkenti a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyeit. A zsályatea nagyban javítja a memóriát, és a tanulási folyamatokban is segít.
Fahéj: Ez is az Alzheimer-kór kialakulásának esélyeit csökkenti, megakadályozza az agysejtek megduzzadását és az öregedéssel járó problémák kialakulását. A benne lévő illóolaj rendkívül jó hatással van az agyra, valamint megnyugtat, és csökkenti a szorongást is.
Szegfűszeg: Nem csak a fogfájás csillapításában remekel, hanem hatással van az agyunkra is. Az illóolaja csökkenti a stresszt, figyelmesebbé és fogékonyabbá tesz minket.
A fűszerek mellett természetesen több agyserkentők is a rendelkezésünkre állnak. Nézzünk most meg néhányat az agyserkentő ételek közül.
Avokádó: Az avokádó több szempontból is rendkívül egészséges, így nem csoda, hogy nagy hírnévnek örülhet. A benne található telítetlen zsírsavak hozzájárulnak szervezetünk acetilkolin-termeléséhez amelynek a memória és tanulási folyamatokat illetően van nagy jelentősége.
Tojás: A tojás rengeteg proteint, B-12 vitamint, valamint omega-3 zsírsavat tartalmaz. Ezeken felül megtalálható benne a kolin is, amely pozitív hatással van a memóriára és tanulási folyamatokra.
Bogyós gyümölcsök: Legyen szó akár áfonyáról, szederről, málnáról vagy eperről, mind jelentős flavonoid forrásnak számítanak. A flavonoidok pedig olyan antioxidánsok, melyek az agysejteket óvják az oxidációs folyamatok okozta károsodástól.
Fodros kel: A fodros kel egy igazi szuper zöldség. Nem csak egy igazi tápanyagbomba, de első számú B-vitamin forrás, valamint C-vitamint tartalma is jelentős. Emellett gazdag béta-karotinban, flavonoidokban, valamint polifenolban.
Halak: A halak nélkülözhetetlen omega-3 zsírsav források. Jelentős proteintartalommal rendelkezik, valamint B-12 vitamin mennyisége is jelentős.
Étcsokoládé: A csokoládé nagyon kedvelt édesség, azonban most nem egyszerű csokoládéról van szó. A jótékony hatásait legalább 54%-os de leginkább 70% kakaótartalmú csokoládénak élvezhetjük.
Dió: A dió egy nagyszerű alfa-linolénsav forrás, valamint magas protein, vitamin és ásványi anyag tartalommal is rendelkezik.
Matcha, mint agyserkentő tea: A zöld teák egyik különleges fajtája, amely értékes antioxidánsokat, A-C-,E- vitaminokat, Q10 molekulát, béta-karotint, koffeint és L-theaninet is tartalmaz.