Fűszerkömény! Ne csak a gulyáslevesbe!
A fűszerkömény, ez a pici mag rengeteg jótékony hatással rendelkezik, így természetes gyógyszerként is alkalmazhatjuk.
Frissen szinte valamennyi vitaminunk megtalálható benne. Elsősorban A-, többféle B-, E- és K- vitamin.
A legfontosabb ásványi anyagokat is tartalmazza. Kifejezetten magas a vas-, kalcium-, magnézium-, foszfortartalma, de a cink, a kálium és a nátrium is megtalálható benne. Illóolaj-tartalma magas, ennek köszönheti különös aromáját.
Nézzük, mire szolgál ez az apró mag!
- Tisztítja a bélrendszert, méregtelenít.
- Serkenti a gyomornedvek működését.
- Kiváló szélhajtó, görcsoldó, étvágygerjesztő.
- Csökkenti a puffadást.
- Teája kimondottan elősegíti a bakteriális eredetű, megfázásos betegségeket, csillapítja a torokfájást és a köhögést.
Tudni kell, hogy a fűszerkömény az ételbe főzve is kifejti jótékony hatását, szemben igen sok zöldséggel, gyümölccsel, gyógynövénnyel, amelyek hő hatására elveszítik értékes anyagaik nagy részét.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
