Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Gasztroenteritisz avagy a gyomor-bél hurut

2023. 11. 17. 13:15:00 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A gasztroenteritisz, más néven gyomor-bél hurut egy gyakori betegség, amely a gyomor és a bélrendszer gyulladását okozza.

A leggyakoribb tünetei a hasmenés, hányás, hasi fájdalom, és az általános rossz közérzet.

A gasztroenteritisz leggyakoribb okozói vírusok (mint például a norovírus és a rotavírus), baktériumok (mint például a Salmonella és E. coli), és paraziták is lehetnek.

 

Az általános tünetek közé tartozik:

  1. Hasmenés: Gyakran híg, vizes széklet jellemzi, amely sokszor naponta többször fordul elő.

  2. Hányás: A hányás is gyakori tünet lehet, ami tovább ronthatja a folyadékveszteséget.

  3. Hasi fájdalom: A betegek gyakran panaszkodnak hasi fájdalomról vagy görcsökről.

  4. Láz: Néhány esetben láz is kísérheti a fertőzést.

  5. Általános rossz közérzet: Gyengeség, kimerültség, hányinger és étvágytalanság is előfordulhat.

 

Vírusok okozta hasmenés:

  1. Rotavírus: Gyakori a csecsemők és kisgyermekek körében. A tünetek közé tartozik a híg, vizes székletürítés, hányás, láz és hasi fájdalom.

  2. Norovírus: Gyorsan terjedő hasmenést és hányást okozhat, általában fertőzött ételek vagy víz fogyasztásával. A tünetek között szerepel a hányás, hasi görcsök, hasmenés és gyengeség.

 

Baktériumok okozta hasmenés:

  1. Salmonella: A Salmonella baktériumok által okozott fertőzés általában a rosszul elkészített húsok, tojás vagy tejtermékek fogyasztásával hozható összefüggésbe. A tünetek közé tartozik a láz, hasmenés, hányás, hasi fájdalom és fejfájás.

  2. Escherichia coli (E. coli): Néhány E. coli törzs hasmenést okozhat, és egyes törzsek súlyosabb fertőzéseket is okozhatnak, például vérzéses hasmenést.

  3. Campylobacter: Gyakran húsfogyasztással vagy fertőzött vízzel hozható összefüggésbe. A tünetek között szerepel a hasmenés, hasi görcsök és láz.

A dehidratáció veszélyes következménye lehet a hasmenésnek, mivel a gyakori és intenzív székletürítés során a szervezet elveszítheti a víztartalmát és elektrolitjait. Ezeknek a veszteségeknek a kompenzálásához fontos, hogy elegendő folyadékot és sót pótoljunk. A dehidratáció tünetei között szerepelhet a szájszárazság, sötét sárga vizelet, száraz bőr, gyors pulzus és gyengeség. Súlyos dehidratáció esetén súlyosabb tünetek, mint zavartság vagy eszméletvesztés is jelentkezhetnek.

 

A legfontosabb dolog a gasztroenteritisz kezelése során a folyadékpótlás, mivel a folyadékveszteség könnyen kiszáradáshoz vezethet.

Ajánlott sok folyadékot inni, például vizet, elektrolitoldatokat vagy gyógyteákat.

 

A diéta is fontos: könnyen emészthető ételeket fogyasztva enyhíthető a gyomor-bélrendszer terhelése.

Ha a tünetek súlyosak vagy hosszan tartanak, vagy ha súlyos szövődmények alakulnak ki, akkor orvosi ellátásra lehet szükség. Az orvos esetleg gyógyszereket írhat fel a tünetek enyhítésére vagy az okozó kórokozó kezelésére, például antibiotikumokat baktériumok esetén. A megelőzés érdekében fontos a megfelelő higiéniai gyakorlatok betartása, például a gyakori kézmosás, a megfelelő élelmiszer biztonsági intézkedések és a vakcinák használata, ha elérhetők.

Gasztroenteritisz avagy a gyomor-bél hurut

Tartalomhoz tartozó címkék: hasmenés hasmenés ellen hasmenésre