Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ezek a gerincferdülés tünetei!

2019. 09. 27. 10:06:00 Sági Zsolt - Sági Zsolt

A gerincferdülés kiváltó oka általában teljesen ismeretlen szokott lenni.

A maradék esetben lehet az ok fejlődési rendellenesség, anyagcserezavar de akár izomsorvadás is. Lányoknál kétszer annyi esély arra, hogy gerincferdülés alakul ki. A gerincferdülés általában a gyenge hátizom miatt jön létre. Általában a serdülőkori növekedés és a mozgásszegény életmód miatt az izom nem nő olyan gyorsan mint a csontok és a csigolyák.

A gerincferdülés tünetei a következőek lehetnek:

Az egyik váll vagy a csípő magasabban helyezkedik el, a járás kissé sánta, állandó hátfájdalom és csökken a fizikai terhelhetőség. Ezek mellett a tünetek mellett kialakulhat szövődmény is. Mivel ilyenkor csak egy oldal terhelődik, ezért létrejöhet térd valamint csípőízületi porckopás is. Nagyon súlyos gerincferdülés esetén létrejöhet légzési elégtelenség de még szívbetegség is.

A gerincferdülés esetén a legfontosabb az időben való felismerés.

Nagyon fontos, hogy figyeljenek oda a szülők és tanárok is ha fenti tüneteket veszik észre. Ilyenkor gyógytorna a javasolt hetente legalább 3 alkalommal. A tornát érdemes kiegészíteni úszással, de nem ajánlott az ízületeket megterhelő tevékenység mint a futás.

A Gyógyfüves Mesterbalzsam nagyszerű lehet a gyógytorna alkalmával, hiszen teljesen természetes termékről van szó ami 12 gyógynövényt tartalmaz. Gyógytorna előtt érdemes bekenni a területet a balzsammal. 

20-25 fok közötti görbület esetén fűző viselése indokolt.

A fűző viselésével kapcsolatban még napjainkban is sok félelemmel kapcsolatos kérdés merül fel. Pedig mára már szinte minden igénynek eleget tevő, higiéniai és esztétikai szempontból is elsőrendű fűzők állnak rendelkezésre. Ezek a fűzők egyénre szabottan készülnek. A megfelelően kialakított fűző egyrészt elősegíti a tartás javulását, valamint olyan apró mozgásokat idéz elő, melynek segítségével a gerinc körüli hátizom megerősödik.

A már 45 fokot elérő görbület esetén, a műtét szinte elkerülhetetlen.

A műtét lényege, hogy a csigolyák közötti ízületeket oly módon elmerevítsék, hogy mérséklődjön a görbület.

Ezek a gerincferdülés tünetei!