Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Gerinckímélő mozgásformák

2022. 07. 13. 10:12:00 Veress Máté - HillVital

Ha esetleg gerincproblémákkal küzdesz, vagy csak nem szeretnéd megerőltetni, de szeretnél sportolni, akkor most mutatunk neked néhány mozgásformát amelyek kímélik a gerincet.

 

Először is mindenképpen ajánlott bemelegíteni. Jól át kell mozgatni az ízületeidet, ez segít felkészíteni a testedet a terhelésre.

 

Az egyik legjobb gerinckímélő mozgásforma az úszás. Az úszás segítségével tehermentesítheted az ízületeidet és erősödnek a gerinc körüli tartóizmok is. A hátúszás kifejezetten jótékony hatással bír, mivel ebben az esetben a nyak és a gerinc is teljesen képes ellazulni. A kitartott fejjel elvégzett mellúszást érdemes elkerülni, mivel ez a pozíció nagyon megterheli a nyak területét.

 

Nagyon hasznos mozgásforma lehet még a kerékpározás és a lovaglás is. Ha kerékpározni akarsz, akkor ajánlott először csak rövid távokat tenni. Ügyelni kell rá, hogy az ülés és a kormány jó magasságban legyen és a helyes testtartásra is oda kell figyelni. A lovaglás esetén is nagyon fontos a helyes testtartás megtanulása, ezért ezt csakis oktatóval lehet végezni először.
 

A tenisz, a foci és a fallabda is nagyon jó lehet, azonban ezt is először egy tapasztalt játékossal kell játszani. Mivel a legtöbb labdajáték sok hirtelen mozdulattal jár, ez pedig terhelést jelenthet a testnek, legfőképpen azoknak akik nem szoktak sportolni. Tehát ajánlott először megtanulni a helyes technikákat és aztán elkezdeni a játékot.

És végezetül jöjjön a gyaloglás ami szintén csodás hatásokkal rendelkezik. Az egész hát számára jó hatással van a gyaloglás. A mezítlábas séta is nagyon jót tesz az egész gerincnek, persze valami olyan területen ahol nem sérülhet meg a talpad és még így is figyelj oda.

 

A mozgás után jöhet egy kis nyújtás. Bármilyen mozgásformát végzel, érdemes utána nyújtani, hogy ellazuljanak az izmok.

Gerinckímélő mozgásformák