Így készíthetünk gluténmentes keksztekercset igazán egyszerűen és gyorsan.
- 200 g gluténmentes keksz (bioboltokban nagy választékban kapható)
- 60 g narancs-vagy baracklekvár
- kb. 30-40 ml tej
A töltelékhez:
- 130 g puha vaj
- 10 g eritritol (édesítő)
- 50 g kókuszliszt (nem reszelék, hanem zsírtalanított kókuszliszt!)
Elkészítés:
A kész kekszeket finomra daráljuk, és a lekvárral, valamint a tejjel puha masszává gyúrjuk. Ezután elnyújtjuk kb.4 mm vastag téglalappá, a legjobb 2 db folpack között.
A puha vajat habosra kikeverjük az édesítővel, majd belekeverjük a kókuszlisztet. A kókuszliszt gyorsan felszívja a vajat, s mivel nem lesz kenhető, ezért ezt is két folpack között kinyújtjuk kb.3 mm-es téglalappá, majd 15 percet pihentetjük. Ezután egymásra fektetjük a kettőt, és szorosan feltekerjük.
Hűtőben tárolva egy hétig is eláll. Jól behűtve szép vékony szeletekre vágható.
Azonban másképp is készíthetünk gluténmentes kókusztekercset.
Hozzávalók 4 adag elkészítéséhez:
A kekszhez:
- 1 db tojás
- 12.5 dkg vaj
- 20 dkg gluténmentes lisztkeverék
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 6 g édesítőszer
- 10 ml vaníliaaroma
A tésztához:
- 15 dkg porcukor
- 2 dkg dió
- 2 teáskanál cukrozatlan kakaópor
- 6 evőkanál feketekávé
A krémhez:
- 10 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 citrom leve
Elkészítés:
Keksz készítés:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. A tésztát tegyük hűtőbe, hogy jól nyújtható masszát kapjunk. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki, majd vagdossuk fel. Ezt követően 175 fokon 10 perc alatt süssük meg. Ha kihűlt, apróra törjük.
Krém készítés:
Amíg sül és hűl a keksz, készítsük el a krémet. Ez mindössze annyiból áll, hogy a hozzávalóit összekeverjük, majd hűtőbe tesszük.
Tészta készítés:
Az összetört kekszet a cukorral, darált dióval és kakaóval elkeverjük, majd kanalanként adagoljuk hozzá a feketekávét mindaddig, míg jól gyúrható nem morzsálódós masszát kapunk.
Ekkor a félretett kekszdarával meghintjük a szilikonos lapot vagy konyharuhát, amin kinyújtjuk a tésztát majd. A tésztát kb. fél cm vastagra nyújtjuk. Megkenjük a krémmel.
Óvatosan a szilikonlap vagy a konyharuha segítségével jó szorosan feltekerjük, és tálcára tesszük.
Hűtjük, mielőtt szeletelnénk. Ha folpack-ban tároljuk, akkor néhány napig nem szárad meg.
Készen is vagyunk! Jó étvágyat!