Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Lábgörcs kínoz? Mutatjuk a kiváltó okait!

2023. 06. 07. 15:23:00 hillvital.hu

A visszér betegség Magyarország lakosságának túl nagy részét érinti.

Ez a szám nagyjából 20-30% is lehet. A visszeres panaszok már a 20-30 éves korosztályt is érintheti. Görcsöl a lábad? Ezek lehetnek a leggyakoribb okai! 


Gyakran jelentkezhet pókháló visszér, seprűvénák, visszérgörcs, égő visszér, lábdagadás vagy akár éjszakai visszeres lábgörcs.

Az erek behálózzák az egész testet és szállítják az éltető oxigént a szöveteknek. A verőerek a szív felől szállítják a oxigénben dús vért, a visszerek biztosítják a szövetekből a széndioxiddal dús vérnek az elszállítását. A visszérbetegség tehát ezeknek a vénáknak a nem megfelelő működése illetve betegsége. Az ilyen értípust többféle betegség is érintheti amelyek közül a vénatágulat szokott lenni a leggyakoribb. Ezt nevezik úgy a köznyelvben, hogy visszérbetegség.


A visszérbetegség esetén az érfal rendellenes módon megvastagszik, vagy éppen kitágul. Ilyenkor persze nem látja el a feladatát, tehát nem juttatja el az elhasznált, széndioxid-dús vért a szív felé. Ennek a tünetei lehet a szúró fájdalom a combban illetve a szúró fájdalom a lábszárban, de kialakulhat máshol is.


A főtörzsi visszeresség az egyik fajtája. Általában a vénákon belül elhelyezkedő, és nyomást-csökkentő elégtelenségének következményeként alakul ki. A tünetei, hogy ceruza vastagságú és kidudorodó értágulat jelenik meg a lábszáron, a térd és a comb belső részén. Nagyon ritka esetben a vádlin is kialakul. Gyakran érezheted azt, hogy „bizsereg a lábam”. Ez az egyik tünete, de létrejöhet még lábdagadás és feszítő fájdalom is. Ezt nevezik nehézláb érzésnek.
 

Létezik még a retikuláris vénatágulat is. Ebben az esetben a lábszár és a comb külső és hátsó részén jelennek meg a visszerek. Egymással lazán összekapcsolódó, a bőrön keresztül áttűnő 2-4 mm-es kékes értágulatok jelennek meg. Ezek nem szoktak kiemelkedni a bőr felszínétől és nem szoktak panaszokat okozni. Ez inkább esztétikailag zavaró tényező.
 

Retikuláris visszeresség.
 

A következő kategória a seprűvénák. Ez más néven a hajszálér tágulat. Ezek kis szerteágazó értágulatok amelyek nagyjából olyan 1 mm véknyak és piros színük van. A bőr felső rétegében fordulnak elő. A mélyebben elhelyezkedő, vastagabb vénákból erednek. A láb bármelyik részén megjelenhet, de akár kialakulhat az arcon vagy az orron is. Ezek még nem tekinthetők betegségnek, de érdemes kezelni.
 

A pókháló visszeresség az utolsó kategória. Ennek a visszér típusnak is többféle megjelenése lehet. Vannak apró és elszórtan elhelyezkedő rózsaszínű visszerek, valamint a csoportosan elhelyezkedő egy pontból kiinduló és vastagabb fajtája. Általában a színe az ilyen visszereknek lilás.  

Pókháló visszerek.


De mi lehet a megoldás a visszerek ellen?

A kezelés minden esetben a betegség előrehaladottságától függ. Nagyon sok esetben az életviteli szokások is meghatározzák a visszerek kialakulását, ezért az enyhe panaszok esetén először a rossz szokásokon kell változtatni. A visszeres gyenge érfal kialakulhat a sok alkoholfogyasztástól, a sok dohányzástól, de a túlsúly miatt is. Mindenképpen érdemes megszabadulni a cigitől, az alkoholtól és a plusz kilóktól is. Mindenképpen ajánlott gyógynövényes visszér balzsamot használni, hiszen a hajszálér erősítése nagyon fontos. A Varikoflex Extra balzsam ebben segíthet neked. Nagyszerű megoldás lehet a megelőzéshez, de már meglévő visszerek esetén is alkalmazhatod persze. Azt viszont tudnod kell, hogy súlyos és nagyfokú visszérbetegség esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Mivel elejét kell venni a trombózisnak, a lábszárfekélynek és a tüdőembóliának.
 

Reméljük tudtunk neked segíteni ebben a témában. A visszér egyik legjobb kezelése a megelőzés. Ha már látod a tipikus tüneteit, akkor mindenképpen kezdd el kezelni.

Görcsöl a lábad? Ezek lehetnek a leggyakoribb okai!