A görögdinnye az egyik legnépszerűbb nyári gyümölcs, ráadásul nemcsak finom és frissítő, de rendkívül egészséges is.
A görögdinnye nagyszerű forrása a vitaminoknak (többek között az A-, B- és C-vitaminoknak), ásványi anyagoknak és nyomelemeknek. Különösen értékessé teszi, hogy nagyon magas a víztartalma, vagyis ha görögdinnyét eszünk, azzal a szervezetünk számára nélkülözhetetlen folyadékot is pótoljuk. Erre pedig különösen nagy szükségünk lehet a nyári hőségben, amikor nagyobb a kiszáradás rizikója.
A görögdinnye kalóriában szegény, nem tartalmaz sem zsírt, sem koleszterint, így azok is bátran fogyaszthatják, akik szeretnének egy kicsit odafigyelni a testsúlyukra. A görögdinnyében található kálium, magnézium és más tápanyagok segítenek megőrizni az erek egészségét, rugalmasságát. Az érszűkület megelőzésében is nagy szerepet játszanak, de a rendszeres dinnyefogyasztás csökkenti a magas vérnyomás rizikóját.
Magas víztartalmának és természetes vízhajtó hatásának köszönhetően azoknak is javasolt lehet a dinnyeevés, akik a veséjük egészségét akarják megőrizni. Serkenti a vese és a máj működését, csökkenti a vérben található húgysav mennyiségét, megakadályozza a vesekövek kialakulásának esélyét is. Mivel a dinnyefogyasztás fokozott vizeletürítéssel jár együtt, annak is érdemes sok dinnyét ennie, aki húgyúti fertőzésekre, gyulladásokra hajlamos.
Meglepő módon, a görögdinnye a szemünket is védi. Magas ugyanis a béta-karotin tartalma (akárcsak a sárgarépának), emellett pedig likopin és lutein is van benne. Ezek a vegyületek nélkülözhetetlenek a szem egészségének megőrzéséhez.
Az örök kérdés: együk meg a magot is?
Bár a legtöbben kidobjuk a görögdinnye magját, kutatások szerint a dinnyemag kifejezetten jót tesz a szervezetünknek. Kiemelkedően magas a tápanyagtartalma. A benne található proteinek, vitaminok, ásványi anyagok segítenek a szív és érrendszeri betegségek elleni küzdelemben is, mert omega-3 és omega-6 zsírsavakban is bővelkedik. Bátran együk!