Itt a jó idő, s egyre több család, baráti társaság választja a szabadban történő főzést- sütést.
Van, aki bográcsban készíti el az ínycsiklandozó ételeket, de vannak, akik a húst sütve fogyasztják.
Mostanában felröppentek a hírek a grillezés káros hatásairól. De ha betartunk néhány alapvető szabályt, néha egy-egy grillparti belefér.
Sovány húsokat válasszunk!
Legjobb a hátszín, de ha még egészségesebbet akarunk enni, válasszunk csirke- vagy pulykamellet, esetleg halat.
Azért érdemesebb sovány húst választani, mert abból kevés zsír csöpög. Így kisebb az esélye, hogy a zsír lángra kapjon, s a füsttel egészségtelen és veszélyes anyagok lepjék el a hús felületét.
Zöldséget is lehet grillezni!
Nem is választhatnánk jobb köretet, mint a paradicsom, zöldpaprika, cukkini, padlizsán, hagyma. Magas vitamin- és rosttartalmuk miatt is egészséges választás.
Süssünk fóliában!
Ha alufóliában sütjük meg a húsokat, kolbászokat, kisebb az esély, hogy odaég, ráadásul a zsír sem csöpög a parázsra, fellobbanó lángot okozva.
Pácoljuk be előtte a húsokat!
Egy jó páctól puhább lesz a hús, ugyanakkor egy védőréteget képez a hús felületén, így az égés ellen is véd. Pácoláshoz használjunk olívaolajat, fűszernövényeket (bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, fokhagyma)!
A legfontosabb következik:
ne süssük túl, ne égessük oda a grillezni valókat, mert az égett, elszenesedett húsból valóban káros anyagok szabadulnak fel. Inkább alacsony hőmérsékleten grillezzünk, és inkább hosszabb ideig tartson a sütés. Figyeljünk oda, de ha mégis előfordulna, hogy lángra kap, odaég, akkor inkább dobjuk ki! Az egészségünk többet ér néhány szelet húsnál!
S ha kész az ízletes vacsora, már csak egy jó társaságra, jó hangulatra, na meg persze egy pohár finom fehérborra van szükség.
Mi a teendő akkor, ha nem tudunk a szabad ég alatt grillezni?
Szerencsére a grillezés sütőben is lehetséges, ráadásul az elektromos sütők szinte kivétel nélkül rendelkeznek is ilyen funkcióval. Legyen szó akár húsokról vagy halakról, illetve zöldségekről, mindent meg tudunk grillezni. Ilyen esetben a grillezés hőfoka, illetve ideje játszik szerepet. Zöldségek esetében például alufóliával lefedve 200 fok körül tesszük a sütőbe, keveréses módban. Ezt követően levesszük a fóliát és kapcsoljuk eb a grillezés funkciót. Sajtok, szendvics, valamint húsok is esetében is hasonló módon történik az eljárás. Ezek a folyamatok általában a grillezés receptek között mind mind le vannak írva és sokszor akár teljesen egyediek is lehetnek.