Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Gyakori epebetegségek

2023. 03. 23. 11:36:50 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

Az epebetegségek olyan betegségek, amelyek az epehólyagot, az epevezetékeket érintik, esetleg epekövek kialakulását jelzik.

 

Az alábbiakban felsorolásra kerül néhány gyakori epebetegség, melyekkel érdemes tisztában lenni:

 

Epekő betegség: Az epekő akkor alakul ki, amikor az epében lévő koleszterin, bilirubin vagy más anyagok kicsapódnak és kőtömeg formájában lerakódnak az epehólyagban vagy az epevezetékben. Az epekő betegség gyakori, és általában az elhízás, az inaktivitás és a magas zsírtartalmú étrend miatt alakul ki.

 

Epehólyag-gyulladás: Az epehólyag-gyulladás akkor fordul elő, amikor az epehólyagot érintő fertőzés vagy gyulladás következik be. A leggyakoribb okok közé tartozik az epekő, amely eltávolítása után az epehólyag gyulladhat.

 

Primer sclerotizáló cholangitis (PSC): Magyarul egy krónikus, progresszív epeúti gyulladással járó betegségnek is nevezhetjük. Ez egy ritka betegség, amely a máj epevezetékeinek gyulladását és szűkületét eredményezi. Az idő múlásával az epevezetékek általában elzáródnak, és az epe a májban marad, ami súlyos májkárosodást okozhat.

 

Primer biliaris cirrhosis (PBC): Ez egy krónikus betegség, amely az epevezetékek fokozatos hegesedése miatt jön létre. Az idő múlásával az epevezetékek eltömődhetnek, és májkárosodást okozhatnak.

 

Choledochus-ciszta: Ez egy ritka fejlődési rendellenesség, amelyben a közös epevezeték egy része kitágul. A choledochus-ciszta általában újszülötteknél fordul elő, és gyakran szükség van sebészeti beavatkozásra.

 

Epevezeték-tágulat: Ez a betegség az epevezetékek kitágulását okozza, amelynek több oka is lehet, például az epekő vagy az epehólyag eltávolítása utáni szövődmények. Az epevezeték tágulata egyéb okokra is visszavezethető, például az epehólyag vagy az epevezeték gyulladása, daganatos elváltozások, vagy egyéb rendellenességek.

 

Gáttáji reflux betegség: Ez a betegség a nyelőcső alsó záróizmának elégtelen működéséből adódik, ami miatt az epe visszaáramlik a gyomorba. Ez a betegség gyakran okoz kellemetlen tüneteket, például égő érzést vagy fájdalmat a mellkasban.

 

Epehólyag-polipok: Ezek apró, jóindulatú dudorok az epehólyag falán. Általában nem okoznak tüneteket, de ha nagyok vagy sok van belőlük, akkor sebészeti beavatkozásra lehet szükség.

 

Okozhat-e epe túltermelés hasmenést?

Igen, az epetúltermelés hozzájárulhat az emésztési problémákhoz, beleértve a hasmenést is. Az epetúltermelés különböző okokra vezethető vissza, például az epehólyaggyulladás, az epekő vagy az epeúti problémák miatt. Ha az epe túl sokat termelődik vagy nem megfelelően ürül, akkor ez hozzájárulhat az emésztési zavarokhoz, beleértve a hasmenést is. Az epe túlzott kiválasztása irritálhatja a bélrendszert és okozhat fokozott bélmozgást.

Kanapén ülő férfi, aki epekörnyéki fájdalommal küzd

Tartalomhoz tartozó címkék: epe epebetegség epekő