Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Gyógynövény határozó - Avokádó

HillVital

Az Avokádó leírása

Az avokádó (Persea americana) trópusi gyümölcs, amelyet gyakran "alligátorkörte" néven is ismernek a megjelenése miatt. Különleges zöldes-húsos gyümölcs, amely sárga vagy zöldes bőrrel rendelkezik, és nagy, sima, lapos magot tartalmaz közepén.

 

Megjelenés: Az avokádó a Lauraceae családba tartozó örökzöld fa, amely általában 4-12 méter magasra nő, bár vannak kisebb fajtái is. A levelei sötétzöldek és bőrszerűek, míg a virágai aprók és zöldesek. A gyümölcsök formája és mérete változó, de általában tojás alakúak, körülbelül 7-20 centiméter hosszúak.

 

Termőhely: Az avokádó a trópusi és szubtrópusi területeken őshonos, és ma már sok más területen is termesztik, beleértve Dél-Amerikát, Közép-Amerikát, Mexikót, az USA déli részét, Ausztráliát és Új-Zélandot.

 

Táplálkozási érték: Az avokádó gazdag tápanyagokban, különösen egészséges zsírokban, például egyszeresen telítetlen zsírsavakban. Magas a kálium-, rost-, C- és K-vitamin-, valamint a B-vitamin-tartalma is.

 

 

Az Avokádó felhasználása:

Olaj: Az avokádó olaj táplálja a száraz, öregedő bőrt. Magas A-vitamin- és E-vitamin-tartalmának köszönhetőben jó az ekcéma kezelésére. A gyümölcs magjából gyógyszirupot állítanak elő, amely alkalmas reumatikus fájdalmak enyhítésére.

 

 

Az Avokádó hatóanyagai:

Az avokádó telítetlen zsírsavakból álló olajtartalma B-, C-, E- és A-vitaminban gazdag. Az érett gyümölcs káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is tartalmaz. 

 

 

Az érett gyümölcsben kálium, foszfor, vas, nátrium, valamint kalcium és magnézium is található.

Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns, csökkenti a koleszterinszintet, szabályozza a vérnyomást.  Folsavban is bővelkedik, ezért megakadályozza a szívroham kialakulását. Magas arányban található benne oldódó és nem oldódó rost, amely csökkenti a rák és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Jól kezelhetőek vele a bélproblémák, nyugtatja a gyomor érzékeny falát.

 

 

Serkenti az emésztést, javítja a látást.

Az avokádó magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre. Általában érzékeny típusú bőrre alkalmazzák. Magas A- és E-vitamin-tartalmának köszönhetőben segítséget nyújthat az ekcéma kezelésében is.

 

Az avokádó gyógyhatásai.

 

Hogyan gyűjtsük az Avokádó gyógynövényt?

Az avokádófa gyümölcsét fogyasztjuk, amit zöldség-gyümölcs boltokban vásárolhatunk meg. Az éretlen gyümölcs kőkemény, az érett gyümölcsöt viszont vajként lehet kenni.

 

 

Hogyan fogyasszuk?

Az éretlen gyümölcs kőkemény, az érettet viszont vajként lehet kenni, ezért érdemes vásárláskor kicsit megtapogatni. Ha mégis kemény gyümölcsöt sikerül vennünk, az szobahőmérsékleten 2-3 nap alatt megérik, megpuhul. Az avokádót általában nyersen fogyasztjuk. Leggyakrabban krémet készítünk belőle. Hamarosan megismerkedhetünk egy könnyen elkészíthető, ízletes avokádókrémmel. 

Az avokádó magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre. Általában érzékeny típusú bőrre alkalmazzák. Segítséget nyújt ekcéma megelőző kezelése esetén. Jótékony hatással van az arthritiszes (ízületi) fájdalmakra, továbbá csökkenti a koleszterin szintet.

 

< Vissza a gyógynövény határozóhoz