Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Gyógynövény határozó – Csillagánizs

HillVital

A csillagánizs (Illicium verum) a Schisandraceae családba tartozó egyik legismertebb növényfajta.

 

A Csillagánizs népies neve:

csillagos ánizs, kínai ánizs és ánizscsillag.

 

A Csillagánizs leírása:

Dél-Ázsiában termesztik, a fája örökzöld. A termése csillag alakban helyezkedik el és ebben a termésben 3-4 mm nagyságú mag fejlődik ki. A magja illóolajat, fehérjét, csersavat és cukrot tartalmaz. A jellegzetes illatát és ízét az illóolajnak köszönheti.

 

Londonba 1588 szeptember 9-én érkezett, amikor is Sir Thomas Cavendish magával hozta azt a Fülöp-szigetekről. Később ez egyre jobban elterjedtebbé vált, ami a kíni és vietnámi konyha ismertté válásának volt köszönhető. Ezt követően a 17. században Európában is egyre elterjedtebb lett a csillagánizs. A cári udvarban például a tea ízesítésére alkalmazták.

 

A csillagánizs felhasználása:

Többféle területen is felhasználható. A konyhában mindenfelé alkalmazzák az ételekhez. Viszont érdemes tudni, hogy a gyógyászatban is alkalmazzák. Nagyon fontos, hogy nem szabad összekeverni a rokonságába tartozó japán csillagánizzsal mivel az nem használható étkezésre.

 

A régi kínai orvoslás elsősorban reumatikus fájdalmakra alkalmazta és görcsoldásra. Szélhajtó, valamint ízjavító hatása miatt gyomorerősítő és étvágyjavító teakeverékek, szájvizek gyakori alkotóeleme. A kínai orvoslásban kiemelkedő helyet foglal el az influenza elleni védekezés során. Ez nem csak annak köszönhető, hogy a természetes gyógynövényeket előnyben részesítik, hanem annak is, hogy a csillagánizs fogyasztása nagyon jó immunerősítő hatással rendelkezik.

 

Érdekesség, hogy az úgynevezett tamiflu influenza elleni antivirális gyógyszer hatóanyaga a gyógynövényből is előállítható. Influenzajárványok esetén a tamiflu értékesítése a többszörösére emelkedhet. Szintén egy érdekesség, hogy a 2005-ben kitört influenza járvány idején hiány lépett fel a csillagánizsból, ugyanis belőle állították elő az influenzajárvány elleni gyógyszert.

A csillagánizs gyógyhatásai.

A Csillagánizs hatóanyagai:

 

Anetol: Ez az összetevő adja a csillagánizs jellegzetes aromáját és ízét. Az anetol a fő hatóanyag, amely számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik, például antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal.

 

Cineol: Ezt az összetevőt gyakran mentolként is említik, és friss, mentolos illatot kölcsönöz a csillagánizsnak. Emellett gyulladáscsökkentő és légzéskönnyítő tulajdonságokkal is rendelkezik.

 

Linalool: Ez egy másik illat- és ízanyag, amely a csillagánizsban megtalálható. Gyakran használják nyugtató és stresszcsökkentő tulajdonságai miatt.

 

Limonén: Ez egy citrusos illatú vegyület, amely szintén hozzájárul a csillagánizs aromájához. Antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet az emésztési problémák enyhítésében is.

 

Terpinen-4-ol: Ez egy másik illatanyag, amely antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Segíthet a bőrproblémák kezelésében és az immunrendszer erősítésében.

 

 

A Csillagánizs gyűjtése:

A csillagánizs termése, amelyet gyakran csillagformának is neveznek, zöld színű és általában 8-10 karéjból áll. Fontos figyelni a növények érését, hogy a termések megfelelően kifejlődjenek és könnyen leszedhetők legyenek. Az éretlen csillagánizs termése általában zöld vagy zöldes-sárga színű, míg az érett termés általában vörösesbarna vagy barna színű lesz.

 

< Vissza a gyógynövény határozóhoz!