Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Gyógynövény határozó - Fehér árvacsalán

HillVital

A Fehér árvacsalán népies neve:

Holtcsalán, méhfű, peregtető, szelídcsalán, macskaparéj.

 

A fehér árvacsalán leírása:

Lamium album, közismert nevén fehér árvacsalán, egy évelő növényfaj, amely az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozik. Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában őshonos, és gyakran található meg erdőszéleken, ligetekben, valamint gazdasági területeken és városi kertekben is.

 

Leírás: A fehér árvacsalán egy alacsony növény, általában 10-30 centiméter magasra nő, de néha elérheti a 60 centimétert is. Szára hajlékony és ágazó, míg levelei tojásdadok vagy rombusz alakúak, karéjosak és serteszőrökkel borítottak.

 

Virágzat: A fehér árvacsalán virágai kicsik és fehérek, csőr alakúak, melyek a levelek hónaljában vagy a hajtások végén csoportosulnak. Virágzata vonzó méhlegelő, és fontos növény a méhek számára.

 

Életmód: Ez a növény inkább árnyékos, nedves területeket kedveli, de jól alkalmazkodik a változatosabb körülményekhez is. Gyorsan terjedhet, és gyakran invazív lehet bizonyos területeken, különösen olyan helyeken, ahol kedvezőek az éghajlati feltételek és a talajadottságok.

 

A Fehér árvacsalán felhasználása:

A népi gyógyászatban a drogot tea vagy lemosószerként alkalmazzák. Fehér folyás és szabálytalan fájdalmas havi vérzés ellen. A hatásmechanizmus napjainkig ismeretlen. A nyálka-, szaponin- és cserzőanyag- tartalom folytán légúti, valamint húgyúti hurutok kezelésére, gyomor- és bélpanaszok ellen, továbbá a szájüreg és a garat gyulladásainak, s felszínes bőrgyulladások enyhítésére használják fel. Homeopátiás felhasználási területe a genitáliás folyások kezelése.

 

Tea: 2,5 dl forró vízzel forrázzunk le 2 teáskanálnyi fehér árvacsalán-virágot, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk belőle. Ha kúraként alkalmazzuk, ne tartson két hónapnál hosszabb ideig. Fürdő: 1 liter forró vízbe tegyünk 2 marék fehér árvacsalán-virágzatot, majd 20-30 perc elteltével szűrjük le, és adjuk a fürdővízhez. Alkalmazható kéz-, láb- és ülőfürdőként.

 

Bizonyítottan jó légúti megbetegedésekre, de alkalmazzák még a húgyutak hurutos megbetegedései, fertőzései esetén is. Gyomor- és bélpanaszok kezelésére is kiváló. Külsőleg bőrbetegségek, visszércsomók, aranyér, lábszárfekély kezelésére és a szájüreg, torok gyulladásainak mérséklésére használják.

A fehér árvacsalán gyógyhatásai.

 

A Fehér árvacsalán hatóanyagai:

A növényi drog iridoid glikozidokat (lamalbidot), cseranyagot, flavonoidokat, illóolajat, triterpén szaponinokat és nyálkát tartalmaz.

 

Hogyan gyűjtsük a Fehér árvacsalán gyógynövényt?

A növény leveles, virágos hajtását hasznosítják gyógyászati szempontból, melynek gyűjtése április-július hónapokban lehetséges.

 

< Vissza a gyógynövény határozóhoz