Barion Pixel
Menü

Gyógynövény határozó - Fekete mustár

Veress Máté - HillVital
2020. 11. 12. 11:37:00

A Fekete mustár népies neve:
 

Barna mustár, francia mustár.
 

Hogyan gyűjtsük a Fekete mustár gyógynövényt?
 

Gyógyászati célokra a növény magját használják, amelynek szedési ideje augusztusra esik.
 

A Fekete mustár hatóanyagai:
 

A növényi drog szinigrin glükozinolátot tartalmaz, melyből mirozináz enzim hatására sejtsérüléskor erős illatú allil-mustárolaj képződik. A magban még nyálka, zsíros olaj is megtalálható.
 

A fekete mustár gyógyhatásai.


A Fekete mustár felhasználása:

Az allil-mustárolaj hatóanyag, erős vérkeringés-serkentő sajátossággal rendelkezik. A bőrbe dörzsölve reflexesen, a belső szervekre is kifejti hatását. Magas koncentrációban, vagy hosszú időn át történő alkalmazása hólyagképződéssel járó gyulladásokhoz vezet. Belsőleg gyomor-, bélpanaszokat okoz. A mustármag fogyasztása, például étkezési mustárként is, étvágyfokozó és emésztésserkentő és antibakteriális hatású. Homeopátiás felhasználási területei közé a felső-légúti és gyomor-bélrendszeri irritációk tartoznak.

Borogatás: Reumás bántalmak esetén a megőrölt fekete mustár magvakat borogatásként ajánlják.

Erős bőrvörösítő, vérkeringést serkentő tulajdonsággal rendelkezik. Az illó mustárolajat szeszes oldatban vagy kenőcsökben bedörzsölő szerként reumás fájdalmak, lumbágó és isiász kezelésére használják Ismert étvágyjavító hatása. Antibakteriális hatással is rendelkezik.

A mellékhatásairól is tudnod kell. 6 éves kor alatt tilos a fogyasztása. Akinek vesebetegsége van annak sem ajánlott a fogyasztása. Hosszú távon nem ajánlott a fogyasztása mivel bőrgyulladást is okozhat. Ha visszértágulattól szenvedsz, akkor sem ajánlott a használata. Nagyon ritka esetben erős allergiás reakciót is okozhat. A fekete mustármag borogatás ha az ajánlott időtől tovább marad rajta a bőrfelületen, akkor okozhat bőrpírt illetve égő érzés is kialakulhat. Nem ajánlott hígítatlan mustárolajat alkalmazni mivel irritáló lehet.

< Vissza a gyógynövény határozóhoz

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés