Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Gyógynövény határozó - Fokhagyma

HillVital

A Fokhagyma népies neve:

Büdös hagyma.
 

 

A Fokhagyma leírása:

Az Allium sativum, közismert nevén a fokhagyma, egy hagymafélék családjába tartozó növény, amelyet széles körben termesztenek és fogyasztanak az egész világon. 

 

Íz és illat: A fokhagyma erős, jellegzetes ízzel és illattal rendelkezik, amelyet az allicin nevű vegyület okoz, amikor a hagyma sejtjei sérülnek.

 

Gazdag tápanyagtartalom: A fokhagyma jelentős tápanyagforrás, például rostokat, C-vitamint, B6-vitamint és mangánt tartalmaz. Emellett kis mennyiségben tartalmaz kalciumot, foszfort, káliumot, rézet és szelént is.

 

Egészségügyi előnyök: Számos egészségügyi előnyt tulajdonítanak a fokhagymának. Például immunrendszer-erősítő, gyulladáscsökkentő, vérnyomáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

 

Kulináris felhasználás: Széles körben felhasználják a világ konyháiban. Gyakran hozzáadják ételekhez, salátákhoz, szószokhoz és más ételekhez, hogy ízesítsék és gazdagítsák azok ízét.

 

Gyógyászati ​​felhasználás: A fokhagymát hagyományosan gyógyászati ​​célokra is használták, például megfázás kezelésére, vérnyomáscsökkentésre és vérzsírszint csökkentésére.

 

Termesztés: A fokhagyma viszonylag könnyen termeszthető növény, amelyet hagyma vagy szegmensről lehet elültetni. Jól növekszik napos, jó vízelvezetésű talajban.

 

Kultúra és történelem: A fokhagyma több ezer éves történelemmel rendelkezik, és számos kultúrában fontos szerepet játszott mind a táplálkozásban, mind a gyógyászatban.

 

A Fokhagyma felhasználása:

A fokhagyma már az ókorban fontos bélfertőtlenítő, féreghajtó, emésztés serkentő hatású fűszer- és gyógynövényvolt, azonban antibakteriális, valamint enyhe görcsoldó és nyálkaoldó tulajdonsága révén a légúti megbetegedések kezelésében is szerepet játszott. Lipidcsökkentő, véralvadásgátló és csekély vérrögoldó-képessége alapján a fokhagyma a magas vérzsírszint elleni diéta kiegészítő- és támogató szereként, valamint az időskori érrendszeri elváltozások megelőzésére javallott. Enyhe vérnyomáscsökkentő hatása is bizonyított. A homeopátia is alkalmazza a fokhagymát, például emésztési zavarok, alsó-légúti gyulladások és ágyéktáji izomreuma kezelésére.
 

Zúzott fokhagyma: főzésnél (serkenti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet)

 

Fokhagymagyöngy kapszula: A fokhagyma-olajat tartalmazó táplálék-kiegészítőt a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenállásának erősítésére szedik.

 

Tabletta: Magas vérnyomás és hörghurut ellen jó.

 

Paszta: Herpeszre és szemölcsre ajánlott.

 

Olaj: Izomra, ízületekre alkalmazzák.

 

Fűszerként használt növényi rész: hagyma

 

Általános étkezési használata: levesek, húsételek, töltelékek, főzelékek, halak, gombaételek, mártások
 

A fokhagyma antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes) hatása révén légúti megbetegedések és a Candida albicans okozta fertőzések kezelésében használatos. Továbbá tágítja az ereket is. Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő. Főbb hatásai közé sorolandó még az antibiotikus (antibakteriális), nyálkaoldó hatás. A népi gyógyászatban meghűléses betegségeket is gyógyítanak vele. A fokhagyma baktérium ölő hatásának köszönhetően tisztítja a szervezetet. A Koch-féle tbc-bacilusokat az 1/1500 hígítású fokhagymakivonat megöli. Enyhíti a menstruációs görcsöket.

A fokhagyma gyógyhatásai.

 

Hogyan gyűjtsük a Fokhagyma gyógynövényt?

A gerezdeket tavasszal vagy ősszel ültetik a földbe, és ha a növény szára megsárgul, a gumókat kiszedik, majd felakasztva szárítják. A fokhagymának a fiókhagymákból (gerezdek) álló gumóját használják gyógyászati célokra. Mind vitaminokban, mind ásványi sókban bővelkedik.
 

A Fokhagyma hatóanyagai:

Szerves kénvegyületek, mint az S-alkilcisztein-szulfoxidok. A hagyma aprításánál az alliináz enzim segítségével ún. : hagymaolajok, instabil, dialkiltioszulfinátok keletkeznek, mint az allicin, amely kellemetlen szagú, diallil-szulfidokká bomlik. Ezektől ered az emberi szervezetben és a bőrön is érezhető jellegzetes fokhagyma szag. Kéntartalmú peptideket is tartalmaz.


< Vissza a gyógynövény határozóhoz