Barion Pixel
Menü

Gyógynövény határozó - Gránátalma

Sági Zsolt - HillVital
2020. 11. 11. 14:43:00

Hogyan gyűjtsük a Gránátalma, közönséges gyógynövényt?

Zöldség-gyümölcs boltokban megvásárolható.

Gránátalma, közönséges hatóanyagai:

“Piperidin-alkaloidok, mint pszeudopelletierin, izopelletierin; magas cseranyagtartalom.”

Hogyan gyűjtsük a Gránátalma, közönséges gyógynövényt?

A kéreg piperidin alkaloidokat (pszeudopelletierint, izopelletierint), cseranyagot és mannitot tartalmaz. A gránátalma polifenolokat, C-vitamint, flavonoidokat, gyümölcscukrot tartalmaz.

Gránátalma, közönséges felhasználása:

Az izopelletierin bénítja a galandférgek izomzatát, ezért régen a drogot erős hashajtó szerként alkalmazták a galandférgek kiűzésére, de ma már nem használják ilyen célra. Magas cseranyagtartalma gyomorirritációt okoz, majd vérnyomás emelkedést, túladagolás esetén mérgezési tünetek jelentkeznek. Az alkaloidoktól látászavar, szédülés, majd halál. A homeopátia gyomor-bél működési zavarok és szédülés esetén alkalmazza. 

A gránátalma sokat segít az egészséges bélműködésen. Nagyban fokozza az enzimek kiválasztását, így pedig nyugtatja a gyomrot. Emésztési zavarok illetve gyomorproblémák esetén nagyon hatásos gyógymód lehet. Kedvező hatással van a vérkeringésre is. A benne található K-vitamin nagyon fontos a véralvadáshoz is. Pozitívan befolyásolja a vér sűrűségét valamint a vérrögképződési hajlamot, ezáltal csökkenti a szívinfarktust és az embólia kialakulásának esélyeit is. Nagy mennyiségben tartalmaz vasat, így vérszegénység esetében is kiváló. A benne található C-vitamin fokozza a vas felszívódását is. Csökkenti az érelmeszesedés veszélyeit, és a megelőzésként is nagyszerű hatással van rá.

A gránátalmafa kérget régen bélféregűzésre használták, alkaloid tartalma révén a galandférgek izomzatát képes bénítani.
A termés antioxidáns hatású. Tudományos vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a gránátalma fogyasztása az LDL (káros koleszterin) szintjét csökkentheti a vérben. Tumoros megbetegedések gyógyításában való hatásossága nem bizonyított.

 

Gránátalma hatásai.

Vissza a gyógynövény határozóhoz

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!