Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Gyógynövény határozó - Gyömbér

HillVital

A gyömbér egy méltán híres gyógynövény, amely több jótékony hatással is rendelkezik.

 

A Gyömbér népies neve:

Gyömbérgyökér.

 

A Gyömbér leírása:

 

Természetes gyógynövényként és fűszerként ismert gyömbér (Zingiber officinale) az egyik legrégebben használt növény az emberiség történetében. Az ősi kínai, indiai és arab orvoslásban már évezredek óta alkalmazzák gyógyító tulajdonságai miatt. A gyömbér a gyöktörzs (rizóma) része, amelyet frissen, szárítva, porítva vagy feldolgozott formában használnak.

 

Ízében fűszeres, kissé csípős, pikáns és frissítő, amiért különösen népszerű az ázsiai konyhákban. Emellett számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik, köztük gyulladáscsökkentő, emésztést segítő, hányingert enyhítő, immunrendszer-erősítő és fájdalomcsillapító hatásokkal rendelkezik.

 

A gyömbér fontos összetevői közé tartoznak a gingerolok, amelyek erős antioxidánsok és gyulladáscsökkentők. Ezenkívül gazdag számos vitaminban és ásványi anyagban, például A-, C- és E-vitaminban, valamint káliumban, magnéziumban és rézben.


A Gyömbér felhasználása:

A népi gyógyászat úgy használja, mint az erdei gyömbérgyökeret, például hasmenés, emésztési zavarok és étvágytalanság kezelésére, öblögető és gargalizálószerként a száj és a garat gyulladásai esetén. A hatást elsősorban a cseranyagok fejtik ki. Az antiszeptikus hatású eugenolt tartalmazó illóolaj részaránya lényegesen kisebb, mint a Geum urbanum-ban.

 

Olaj: Fájdalmas ízületnél külsőleg alkalmazzuk. Néhány cseppet keverjünk össze 15 ml semleges olajjal, majd ezzel a keverékkel masszírozzuk be a fájó, sajgó testrészeket. Izomfájdalmak esetén is alkalmazható.

 

Tea: Hámozzunk meg egy hüvelykujjnyi gyömbérgyökeret, vágjuk össze apróra, és főzzük 0,5 liter vízben félórán át, majd szűrjük le. Mézzel édesíthető. Naponta háromszor fogyasszuk, de friss gyömbérgyökér-törzset is rágcsálhatunk.

 

Por: Emésztési panaszok esetén ebben a formában is alkalmazhatjuk.

 

Fűszerként: Az indiai és kínai konyha régóta alkalmazza húsok, nehezen emészthető ételek ízesítésére. Hazánkban pecsenyéket, zsíros ételeket, nehéz főzelékféléket (bab, lencse) fűszereznek vele, de ízesíthetünk süteményeket, édességeket, szószokat is vele. A gyömbér fokozza az emésztőnedvek termelődését, így segít a nehéz, zsíros ételek emésztésében, s mérsékli a bélgázok képződését.

 

Citromos-mézes gyömbértea: 25 g friss gyömbérgyökeret 5 dl vízben felforralunk, majd lassú tűzön 20 percig főzzük. Ha már nem túl forró (mintegy 60-65 C-ra hűlt), mézet és citromlevet adunk hozzá.

 

Csak a népi gyógyászatban használják betegségek kezelésére, elsősorban fűszernövény.

 

A gyömbér hányáscsillapító tulajdonságának farmakológiai háttere nem teljesen tisztázott, de a görcsoldó, szélhajtó tulajdonságainak köszönhetően valószínűleg közvetlen hatással rendelkezik a gyomor-bélrendszerre. A növény hatása gyökerének illóolajában rejlik, mely csökkenti a nyálkahártyák irritációját. Gyulladáscsökkentő hatású, melyet ki lehet használni megfázás és hörghurut esetén. Köztudottan jó emésztési zavarok enyhítésére (enyhe gyomorrontás, puffadás), de émelygésnél, hányingernél is segítségünkre lehet a gyömbér. Jó emésztésserkentő és étvágyjavító hatású.

 

Egyes hagyományok szerint a gyömbér javítja a memóriát – a kínai tengerészek évezredek óta gyömbért rágcsálnak tengeribetegség ellen -, de nem hat a központi idegrendszerre, ezért nem okoz mellékhatásként fáradtságot, álmosságot. Így azok is alkalmazhatják, akik nagy odafigyelést és jó koncentrációs képességet igénylő tevékenységet végeznek (gépkocsivezetés). Utazási betegségeket, rossz emésztéssel kapcsolatos tüneteket is gyógyítanak vele. Növeli az immunrendszer fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességét.

 

A gyömbér jótékony hatásai

 

A Gyömbér hatóanyagai:

 

Cseranyagok, illóolaj, eugenollal, amely szárítás során a gein glikozidból szabadul fel.

 

Jellegzetes ízét és illatát az illóolaj (bizabolén), a gingerolok és a shogaolok adják. (A gingerol átalakulhat shogaollá, zingeronná és paradollá.) Ez az illóolaj a gyökérben termelődik, rendkívül kellemes illatú, és a növény ennek köszönheti jellegzetes, édeskés ízét is. A hatóanyagok koncentrációja közvetlenül a héj alatt a legmagasabb, ezért ha gyökér formában fogyasztjuk, csak nagyon vékonyan hámozzuk, de az is elég, ha a gyökeret csupán erősen megmossuk, és kicsit megdörzsöljük.

 

 

Hogyan gyűjtsük a Gyömbér gyógynövényt?

Gyógyászati célra a növény gyökerét használják, mely ujjasan elágazó, 8-10 cm hosszú, 1,5-2 cm széles, belül sárgásszürke színű, aromás illatú, csípősen kesernyés ízű. Megvásárolható nyersen és őrölve is.

 

Vissza a gyógynövény határozóhoz