Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató Elfogadom
Menü

Gyógynövény határozó - Kankalin

Sági Zsolt - HillVital
2020. 11. 19. 14:53:00

A kankalin a benne lévő hatóanyagoknak köszönhetően többféle jótékony hatással is rendelkezik.

A Kankalin népies neve:

Tavaszfű, tavaszka csókaláb, égikincs, husitivirág, istenkesztyű, Isten kulcsa, kacinka, kankalék, sárgakükörcsin.

Hogyan gyűjtsük a Kankalin gyógynövényt?

Vadon növő példányainak gyűjtése tilos, mert védett. Termesztése és a szaporítóanyag beszerzése az Országos Környezetvédelmi, Vízügyi Felügyelőség engedélyével lehetséges. A kankalin gyökérzetét és virágját használják gyógyászati célokra. A gyökérzet barnássárga színű, enyhe szagú és kesernyés ízű. A növény március-áprilisban virágzik.

A Kankalin hatóanyagai:

Triterpén-szaponinok, köztük A primulaverin, amely a szárított gyökerek metil-szalicilátra emlékeztető jellegzetes illatáért felelős. A virágok csak a csészében tartalmaznak szaponinokat, a pártában flavonoidok, karotinoidok és nyomokban illóolaj. A növény föld feletti részében csekély mennyiségű primin található.

A Kankalin felhasználása:

Magas szaponin-tartalmánál fogva a kankalingyökér nyálkaoldó és köptető hatású, a légutak betegségei esetén használatos. A gyökérdrogot csak az I. Világháborút követően alkalmazták az észak-amerikai szenegafű pótlása céljából köhögés elleni szerként, a leveleket pedig a népi gyógyászat szintén a szaponinoknak köszönhetően már régóta felhasználta vizelethajtó szerként, továbbá reumatikus panaszok enyhítésére, és tüsszentésre ingerlő hatásuk miatt tubák készítésére is.

A mézes illatú virágokat ugyancsak köhögés ellen alkalmazzák, valamint vizelethajtó- és izzasztó-, s idegnyugtató szerként. Esetenként teakeverékek színesítő összetevője. Homeopátiás felhasználási területei közé a fejfájás és a bőrkiütések kezelése tartozik.

Tea: 2 dl hidegvízbe tegyünk 1 fél-teáskanálnyi szárított kankalingyökeret vagy 1 teáskanálnyi virágot, forraljuk fel, majd 5-10 perc elteltével szűrjük le. Köhögés esetén naponta 3-4 csészényi teát fogyasszunk belőle. Teakeverékek: A kankalin gyökere szaponinban nagyon gazdag, így számos köhögéscsillapító tea fontos alkotórésze.

Csillapítja a nehezen múló köhögést, segíti a letapadt váladék felszakadását és kiköhögését. Jó nyálkaoldó, köptető és hurutoldó. Alkalmazzák még vizelethajtó szerként, közismert jótékony hatású még köszvényre és reumára.

A kankalin hatása

Vissza a gyógynövény határozóhoz

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 
Tartalomhoz tartozó címkék: kankalin kankalin hatása kankalin tea

Keresés