Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A katáng gyógyhatásai

HillVital

A katáng egy kifejezetten hasznos és több gyógyhatással rendelkező gyógynövény, melyet a népi gyógyászatban is gyakran alkalmaztak.

 

A Katáng népies neve:

Katángkóró, kávékatáng, vad cikória.

 

A Katáng leírása:

A Cichorium intybus, közismert nevén katáng, egy évelő növény, amely a fészkesvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozik. Általában Európában és Ázsiában őshonos, de ma már világszerte elterjedt. A növény számos különböző kultúrában fontos szerepet tölt be, mind élelmiszerként, mind gyógyászati célokra.

 

A katángnak számos különböző fajtája van, beleértve a gyógynövényként és étrend-kiegészítőként használt vadvirágot (Cichorium intybus var. sativum) és a salátaként fogyasztott radicchiót (Cichorium intybus var. foliosum).

 

A katángnak hosszú, gyökérzöldségei vannak, amelyeket néha "katángpép" néven emlegetnek. Ezek a gyökerek a föld alatt vastagak és húsosak, és az ételekben gyakran pörkölve vagy főzve fogyasztják őket. Az íze kissé keserű, ami az ételhez sajátos aromát és ízt kölcsönöz.
 

A katáng gyógyhatásai

 

A Katáng felhasználása és a katáng gyógyhatásai:

A drog a népi gyógyászatban különlegesen értékesnek számított mint erősítő, emésztésjavító, gyomornedv- és epeelválasztást serkentő, vizelethajtó szer, és még ma is használatban van. A var. Sativum kultúrforma húsos gyökeréből pörköléssel állítják elő a cikóriakávét, főve ízletes zöldség, a fiatal levelek salátaként fogyaszthatók. A var. foliosum HEGI cikória néven ismeretes. A homeopátia székrekedés ellen használja.

 

Tea: 2 dl vízben forraljunk fel 1 szárított, apróra vágott katánggyökeret, és főzzük 3-4 percig, majd szűrjük le. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk belőle. Mézzel édesíthető. Étvágy- és emésztést serkentő hatású. Teája gyermekeknek 6 éves kortól hígítva adható!

Felmérések igazolták, hogy a növény jó emésztést serkentő, étvágygerjesztő hatású, továbbá alkalmazható epe- és májbetegségek esetén. A népi gyógyászatban vizelethajtó szerként alkalmazzák.

 

Hashajtó szirup: Ha hashajtásra keresünk valamit, akkor a katángból is jól bevált szirup készíthető, amelyet akár gyermekeknek is adhatunk. Elkészítéséhez préseljünk ki fél liter levet a friss növényből, amihez adjunk hozzá maximum 50 dkg cukrot. Lassan melegítsük forralás nélkül egészen addig, amíg meg nem sűrűsödik. Naponta 2-3 teáskanálnyit fogyaszthatunk belőle.

 

Terhesség, illetve szoptatás ideje alatt nem ajánlott a használata!

 

A Katáng hatóanyagai:

Keserű szeszkviterpén-laktonok: laktucin és laktukopikrin; fahéjsav-származékok, mint a cikóriasav; flavonoidok; a nemesített változatban 50-60% inulin.

 

Hogyan gyűjtsük a Katáng gyógynövényt?

A növénynek gyökerét, vékonyabb szárhajtásait és tőleveleit használják gyógyászati célokra. Gyűjtése október-április, illetve július-augusztus hónapokra esik.

 

Vissza a gyógynövény határozóhoz