Barion Pixel
Menü

Gyógynövény határozó - Kutyabenge

Sági Zsolt - HillVital
2020. 11. 19. 16:12:00

A kutyabenge egy jótékony hatásokkal rendelkező gyógynövény, azonban bizonyos esetben mérgező is lehet!

A Kutyabenge népies neve:

Lángfa, dögfa, ebiszelence, ebsefa, kutyafa, puskaporfa.

Hogyan gyűjtsük a Kutyabenge gyógynövényt?

A növény ujjnyinál vastagabb ágainak kérgét hasznosítják gyógyászati célokra. A vékonyabb ágak kérge gyógyászati szempontból értéktelen. A gyűjtési idő áprilistól augusztusig tart.

A Kutyabenge hatóanyagai:

A friss kéregben gyomornyálkahártyát irritáló antron- és diantron-glikozidok, melyek a tárolás során kevésbé irritáló glüko-frangulin és frangulin antrakinon-glikozidokká oxidálódnak; peptid-alkaloidok, cseranyagok.

Kutyabenge felhasználása:

Mérgező növény. A friss kérge mérgező, ezért annak az alkalmazása semmilyen körülmények között nem ajánlott! Legalább egy évi szárítást vagy hőkezelést követően használható fel. A kutyabengekéreg az antranoidtartalmú hashajtók csoportjába tartozik. Ezeknek a drogoknak ma már csak a rövid távú alkalmazása engedélyezett székrekedés esetén, illetve orvosi vizsgálatokhoz történő bélürítésre. Népi gyógyászati használata vértisztítás, illetve súlycsökkentés céljából nem ajánlott. A hosszú távú alkalmazás lehetséges rákkeltő hatása a mai napig vitatott. Homeopátiás készítményeit gyenge emésztés, illetve hasmenésre való hajlam esetén adják.

Erős hatása miatt általában csak teakeverékben használják.

Elkészítésénél érdemes odafigyelni, hogy ne legyen túl erős a tea! 8-10 napnál tovább nem ajánlott az alkalmazása! Ha lehetséges, akkor a biztonság kedvéért csak előre megvásárolt teát javasolt fogyasztani, tehát ha nincs meg a kellő tudásunk, akkor ne kísérletezzünk az otthoni előállításban!

A friss kéreg egy évnyi szárítás után lesz hashajtó hatású. A növénynek van hánytató tulajdonsága is. Huzamos, azaz hosszabb ideig tartó fogyasztása nem ajánlott, ugyanis mellékhatásként székrekedést is okozhat. Leginkább csak alkalmi, vagy ideg eredetű székrekedésre ajánlott. 

Nem javasolt az alkalmazása terhesség, szoptatás, valamint gyomorfekély és emésztőrendszeri gyulladások esetén!

A kutyabenge

Vissza a gyógynövény határozóhoz

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés