Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Gyógynövény határozó - Medvehagyma

HillVital

Talán nem is gondolná az ember, hogy a medvehagyma is rendelkezik gyógyhatásokkal, pedig igen!

A Medvehagyma népies neve:

Sásihagyma.

 

A Medvehagyma leírása:

Allium ursinum, közismert nevén a medvehagyma, egy évelő növény, amely az Amaryllidaceae családba tartozik, és Európában őshonos. A medvehagyma hagymája a föld alatt fejlődik, és hosszú, keskeny leveleket hoz létre, amelyek erős fokhagyma illatúak. A medvehagyma a tavaszi időszakban virágzik, apró, fehér virágokkal, amelyek hosszú, vékony száron ülnek.

 

A medvehagyma levelei jellegzetesek és könnyen felismerhetők: hosszúkásak, keskenyek, élükön éles, enyhén hullámosak. A levelek gyakran hosszú szárakon ülnek, ami lehetővé teszi számukra, hogy kitűnjenek a környezetükből. A növény gyakran a nedves erdőkben és ligetekben fordul elő, ahol árnyékos vagy félárnyékos környezetet kedveli. Számos élelmiszerként és gyógyászati célokra is felhasználják. A levelek fogyaszthatók nyersen, salátákban, vagy akár levesekben is

 

A Medvehagyma felhasználása:

A medvehagymát a népi gyógyászatban a fokhagymához hasonlóan emésztési zavarok és magas vérnyomás ellen használják, valamint az időskori érrendszeri elváltozások megelőzésére. Az utóbbi időkben bizonyítottan vérnyomás- és vérzsírcsökkentő, valamint véráramlás-javító tulajdonságai révén keltett újra nagy figyelmet. Hatásait a kellemetlen fokhagymaszag nélkül váltja ki. A friss leveleket a metélőhagymához hasonló módon fogyasztják (fennáll az összetévesztés veszélye a gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel! ). Homeopátiás felhasználási területe az emésztési gyengeség kezelése.

 

Lé: A növény levelét préseljük ki, majd adjuk kefirhez, joghurthoz.

 

Pesto: Vágjunk össze 8-10 darab medvehagyma-levelet, olívaolajjal, kevés sóval és esetleg reszelt parmezánnal, keverjük ki. Jól zárható üvegbe tegyük, hűtőszekrényben tároljuk! Tésztákhoz, rizshez, burgonyához kiváló!

 

A medvehagyma hatásai

Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését.

Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét. A népi orvoslás a medvehagymát termesztett társához hasonlóan felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazza. Tudományos megfigyelések szerint vérnyomáscsökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését.

 

Laboratóriumi körülmények között a fokhagyma és a medvehagyma a vérszérum koleszterin szintjét csökkentették az alkalmazott hagymaadagok, a kéntartalmú tioszulfinátok, ajoének és ditiinek mennyiségétől függően a koleszterin szintézis befolyásolása révén. Szerves oldószerekkel képzett hagymakivonatok a koleszterinszintézist jelentős mértékben (akár 40%-ban) mérsékelték. A hagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkentésének és így számos szív-érrendszeri megbetegedés megelőzésének természetes gyógymódja.

 

Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik.

 

Véralvadásgátló szerekkel történő együtt szedése nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat. A megnövekedett vérzéshajlam miatt nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és csak orvosi felügyelet mellett megengedett véralvadásgátlót, nem-szteroid gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára a rendszeres hagymafogyasztás. Népi megfigyelés, hogy a hagyma bőrön történő külsődleges használata (borogatásként, lemosásként) jótékony hatású egyes gombás fertőzések kezelésében. Érzékeny bőrű egyének esetében azonban fokozott óvatosság szükséges, mivel az alkalmazása során bőrgyulladás jelentkezhet bőrkiütés, bőrpír formájában. Ilyen esetben használata felfüggesztendő.

 

Érdemes először csak kis területre felvinni, és csak akkor alkalmazni kiterjedten, ha nem alakul ki hatására kellemetlen bőrreakció. Bár humán klinikai eredmények nem támasztják alá a hagyma vércukorszintet és inzulin termelődést befolyásoló hatását, ennek ellenére cukorbetegek esetében ajánlott hagymakivonatot tartalmazó készítmények szedése esetén a vércukorszint rendszeres ellenőrzése.

 

A Medvehagyma hatóanyagai:

Ugyanazok a kéntartalmú vegyületek, mint a fokhagymában, de eltérő mennyiségi összetételben.

 

Hogyan gyűjtsük a Medvehagyma gyógynövényt?

A medvehagyma fiatal leveleit és hagymáját használják gyógyászati célokra. A tavaszi hónapokban gyűjtik. Hagymáját a vöröshagymához hasonlatosan tárolják. A medvehagyma levelét gyógynövény boltokban is árusítják.

 

Vissza a gyógynövény határozóhoz