Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Gyógynövény határozó - Pásztortáska

HillVital

A pásztortáska egy ismert és több jótékony hatással rendelkező gyógynövény, melyet gyakran alkalmaznak a népgyógyászatban.

 

A Pásztortáska népies neve:

gezemice, kalánlopó, kanálfű, szívkésfű, Kisjézus táskája, pásztorerszény, élek-halok

 

A Pásztortáska leírása:

A pásztortáska, más néven Capsella bursa-pastoris, egy évelő gyomnövény, amely a keresztesvirágúak (Brassicaceae) rendjébe tartozik. Gyakran megtalálható Európa, Ázsia, Észak-Afrika és Észak-Amerika területein. A növény nevét a gyümölcsének formája alapján kapta, mely egy pásztor táska alakját idézi.

 

Jellemzően 10-40 cm magasra nő, de néha elérheti akár az 50 cm-t is. Szára vékony és elágazó, levelei aprók, fogazottak és főleg a szár alsó részén helyezkednek el. Virágai apróak, fehérek vagy rózsaszínek, és tömött fürtökben helyezkednek el a szár tetején. A virágok megjelenése általában tavasztól őszig tart.

 

A pásztortáska az egyik legelterjedtebb gyomnövény, amely gyakran megtalálható szántóföldeken, réteken, kertekben és útszéleken. Mivel nagyon jól alkalmazkodik a változatos környezeti feltételekhez és gyorsan terjed, sok kertész és mezőgazdasági termelő számára problémát jelenthet.

 

Nemcsak gyomnövényként ismert, hanem gyógyászati ​​és táplálkozási célokra is használják. A hagyományos gyógyászatban a pásztortáska leveleit és virágait felhasználják véraláfutások, sebek, valamint menstruációs problémák kezelésére. Emellett a leveleket néha salátákhoz vagy gyógyteákhoz is hozzáadják.
 

A pásztortáska gyógyhatásai.

 

Pásztortáska felhasználása:

A drogot már régóta alkalmazzák vérzések csillapítására, különösen az anyaméh vérzéseinél, helyileg orrvérzéskor és a bőr felületi sérüléseinél. Az anyarozs alkaloidjainak felfedezése óta a pásztortáska elvesztette jelentőségét, mivel hatása gyengébb és megbízhatatlan. Szemben a korábbi véleményekkel, a készítmények hatása lényegesen függ annak korától, a felhasznált növények frissességétől, s több káros gombafaj jelenlététől. A hatásmechanizmus napjainkig nem tisztázott. A növény homeopátiás felhasználási területeihez tartoznak az anyaméh és a nyálkahártyák vérzései, valamint a vesekőbántalmak.
 

Tea: Forrázzunk le 2 dl forrásban lévő vízzel 2 teáskanálnyi szárított, apróra vágott növényt, hagyjuk állni negyedórára, majd szűrjük le. A menstruációs ciklus ideje alatt napi 2 csészényi tea fogyasztása ajánlott.
 

A növény vérzéscsillapító hatású, belső vérzés (méh, gyomor, bél) esetén a kiegészítő terápia részeként alkalmazzák, de ismert gyulladáscsökkentő és vizelethajtó tulajdonsága is, amit magas kálium-tartalmának köszönhet. Orrvérzés esetén a növény teájába mártott tampont az orrlyukba helyezve csillapítja a vérzést.
 

A pásztortáskából készült tinktúra nagyszerűen használható izomfájdalom esetén akár külső dörzsöléssel is. A teljes virágzáskor csak meg kell tölteni egy befőttesüveget az apróra vágott pásztortáskával. A tőleveleket mindenképpen le kell szedni és egy üvegbe kell helyezni. Ezután az elkészített gyógynövényre tiszta alkoholt kell önteni amíg el nem lepi. Ha ez megvan tedd rá az üveg tetejét és zárd le jól. Az alkohol maradjon rajta 2 hétig a növényen de ajánlott naponta felrázni kétszer-háromszor. Ezek után le kell szűrni és lehet használni izomfájdalmakra. Hatásosabb lehet ha nem ruhára kenve hanem kézzel dörzsölöd be a bőrbe.

 

Pásztortáska hatóanyagai:

Egy még ismeretlen szerkezetű, vérzéscsillapító hatású peptid: glukozinolátok, flavonoidok, kálium- és kalciumsók. A biogén aminok és szaponinok előfordulása kérdéses.

 

Hogyan gyűjtsük a Pásztortáska gyógynövényt?

A növény virágos, leveles szárának felső részét gyűjtik a nyári hónapokban.

 

< Vissza a gyógynövény határozóhoz