Barion Pixel
Menü

Gyógynövény határozó - Pásztortáska

Veress Máté - HillVital
2020. 11. 18. 11:21:00

A pásztortáska egy ismert és több jótékony hatással rendelkező gyógynövény, melyet gyakran alkalmaznak a népgyógyászatban.

A Pásztortáska népies neve:

gezemice, kalánlopó, kanálfű, szívkésfű, Kisjézus táskája, pásztorerszény, élek-halok
 

Hogyan gyűjtsük a Pásztortáska gyógynövényt?

A növény virágos, leveles szárának felső részét gyűjtik a nyári hónapokban.
 

Pásztortáska hatóanyagai:

Egy még ismeretlen szerkezetű, vérzéscsillapító hatású peptid: glukozinolátok, flavonoidok, kálium- és kalciumsók. A biogén aminok és szaponinok előfordulása kérdéses.
 

A pásztortáska gyógyhatásai.

Pásztortáska felhasználása:

A drogot már régóta alkalmazzák vérzések csillapítására, különösen az anyaméh vérzéseinél, helyileg orrvérzéskor és a bőr felületi sérüléseinél. Az anyarozs alkaloidjainak felfedezése óta a pásztortáska elvesztette jelentőségét, mivel hatása gyengébb és megbízhatatlan. Szemben a korábbi véleményekkel, a készítmények hatása lényegesen függ annak korától, a felhasznált növények frissességétől, s több káros gombafaj jelenlététől. A hatásmechanizmus napjainkig nem tisztázott. A növény homeopátiás felhasználási területeihez tartoznak az anyaméh és a nyálkahártyák vérzései, valamint a vesekőbántalmak.
 

Tea: Forrázzunk le 2 dl forrásban lévő vízzel 2 teáskanálnyi szárított, apróra vágott növényt, hagyjuk állni negyedórára, majd szűrjük le. A menstruációs ciklus ideje alatt napi 2 csészényi tea fogyasztása ajánlott.
 

A növény vérzéscsillapító hatású, belső vérzés (méh, gyomor, bél) esetén a kiegészítő terápia részeként alkalmazzák, de ismert gyulladáscsökkentő és vizelethajtó tulajdonsága is, amit magas kálium-tartalmának köszönhet. Orrvérzés esetén a növény teájába mártott tampont az orrlyukba helyezve csillapítja a vérzést.
 

A pásztortáskából készült tinktúra nagyszerűen használható izomfájdalom esetén akár külső dörzsöléssel is. A teljes virágzáskor csak meg kell tölteni egy befőttesüveget az apróra vágott pásztortáskával. A tőleveleket mindenképpen le kell szedni és egy üvegbe kell helyezni. Ezután az elkészített gyógynövényre tiszta alkoholt kell önteni amíg el nem lepi. Ha ez megvan tedd rá az üveg tetejét és zárd le jól. Az alkohol maradjon rajta 2 hétig a növényen de ajánlott naponta felrázni kétszer-háromszor. Ezek után le kell szűrni és lehet használni izomfájdalmakra. Hatásosabb lehet ha nem ruhára kenve hanem kézzel dörzsölöd be a bőrbe.
 

< Vissza a gyógynövény határozóhoz

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés