Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Gyógynövény határozó - Pipacs

HillVital

A pipacs a rétek és mezők virága, amely meglepő módon gyógyhatásokkal is rendelkezik.

 

A Pipacs népies neve:

Vadmák.

 

A Pipacs leírása:

A pipacs, vagy latin nevén Papaver rhoeas, egy évelő növény, amely a makvirágúak (Papaveraceae) családjába tartozik. Közismert nevei között szerepelnek még közkedvelt, mint vadvirág, pitypang vagy csatavirág. Számos vidéken vadon nő, de gyakran dísznövényként is termesztik kertekben, parkokban.

 

A pipacs jellegzetes, intenzív piros színű virágaival rendelkezik, amelyek átmérője általában 5-10 centiméter között van. A virág szirmai selymesek és általában négyes számban vannak jelen. A növény magassága általában 30 és 90 centiméter között változik.

 

A pipacs levelei szürkészöldek és domborúak. A növény levelei a virágzáskor már elhalványulnak.

 

A pipacs fő virágzási ideje általában májustól júliusig tart, de ez az időszak a helytől és az időjárástól függően változhat.
 

A pipacs élettani hatásai.

A Pipacs felhasználása:

Korábban a sziromleveleket szép színű szirup formájában kisgyerekeknek adták köhögés és rekedtség ellen, illetve nyugtatóként. Fájdalomcsillapító és altató teakeverékek alkotórésze is volt, ma elsősorban a színezék szerepét tölti be. Hatásaira ez idáig nincsen bizonyíték. A friss hajtás gyerekeknél mérgezési tüneteket idézett elő, habár a növény nem tartalmaz ópiumalkaloidot. A pipacs gyógyhatása miatt a homeopátiás készítményekben ritkán nyugtalanság, idegesség ellen, valamint belső szervi görcsök oldására használják.

 

A pipacs magját sütemények és saláták ízesítésére, salátaolajok készítésére is használják. Leveleit még a virágbimbók kifejlődése előtt nyersen, vagy főzve fogyasztják, csakúgy mint a sóskát. Régebben még a bort is színezték vele.

 

Friss hajtása gyermekek esetén mérgezési tüneteket okozhat!

 

Pipacs tea: Köhögés esetén ajánlott fogyasztása.

 

Öblítőszer: Toroköblítésre alkalmazzák. Teája jó köhögéscsillapító és enyhe nyugtató hatású. Főzetét toroköblítésre használják.

 

A Pipacs hatóanyagai:

A növényi drog izokinolin alkaloidokat (readint), nyálkaanyagot, antocián glikozidokat tartalmaz.

 

Hogyan gyűjtsük a Pipacs gyógynövényt?

A növény kinyílt virágának sziromleveleit gyűjtik. Magját, leveleit, valamint kinyílt virágszirmait májustól egészen augusztusig gyűjtik. Vigyázzunk, nehogy gyűjtéskor a friss szirmok összetörjenek. Ha a szirmok eltörnek, akkor elvesztik színüket és fekete foltossá válnak.  Vékonyan kiterítve napfénymentes helyen szárítják. A virágok ilyenkor elvesztik élénkpiros színüket és liláspirossá válnak.

 

< Vissza a gyógynövény határozóhoz