A vöröshagyma mindenki számára ismert, azonban azt kevesen tudják, hogy gyógyhatásokkal is rendelkezik!
A Vöröshagyma népies neve:
Vereshagyma, hajma.
A Vöröshagyma leírása:
Vöröshagyma, tudományos nevén Allium cepa, az Amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozik, és az egyik legelterjedtebb és legfontosabb zöldségfajta világszerte. A vöröshagyma nagyon sokoldalú, könnyen felismerhető és hozzáférhető a piacokon és élelmiszerboltokban.
Külső megjelenés: A vöröshagyma általában gömbölyded vagy ovális alakú. Külső héja réteges és vékony, amely lehet enyhén lila, vörös vagy bordó színű. A héj alatt található a hagyma húsos, fehér vagy enyhén rózsaszín hús.
Íz és illat: Erős, karakteres ízzel és aromával rendelkezik, ami jellegzetes és könnyen felismerhető. A vöröshagyma frissen éles, amit főzéskor enyhébbé válik.
A Vöröshagyma felhasználása:
A hagyma bizonyítottan antibakteriális vérzsír- és vérnyomáscsökkentő hatású, javítja a véráramlást, és újabban asztma elleni tulajdonságait is igazolták. A népi gyógyászatban a fokhagymához hasonlóan időskori érrendszeri betegségek megelőzőszereként szolgál.
A hagymalé, illetve -szirup hatásos köhögés elleni háziszer, a friss hagyma kedvelt emésztésserkentő is. A hagyma leve a bőrfelületre cseppentve hatásos ellenszere a méh- és darázscsípéseknek, gátolja a gyulladásos reakció kialakulását. Vannak hagymakészítmények a sebek forradását, gyógyulását elősegítő gyógyszeripari készítmények között is. Homeopátiás szereivel heveny náthát, légúti gyulladásokat, felfúvódást és idegfájdalmakat gyógyítanak.
Szirup: Jó nyákoldó és köhögéscsillapító hatású. Meghűléses megbetegedések esetén ajánlott.
Borogatás: A bőr felhólyagozására ajánlott.
Hagymástej: Vágjunk össze két kisebb fej vöröshagymát, majd 1db szegfűszeggel, 1 szál kakukkfűvel, 1 teáskanálnyi mézzel és 1 dl vízzel forraljuk fel. Hagyjuk állni 12 órán át, végül nyomjuk át szitán. Ezt követően forraljuk fel 2 dl tejjel. Napi 2 csészényi fogyasztása ajánlott belőle meghűléses megbetegedés esetén.
Hagymalé: Nyákoldó és köhögéscsillapító hatású.
Fűszerként: Változatos, sokrétű a felhasználási területe, húsok, levesek, főzelékek, mártások ízesítésére használják, de ízletes “alkotórésze” a különféle salátáknak is.
A vöröshagymát külsőleg és belsőleg is alkalmazhatjuk.
A népi gyógyászatban használták hurutos- és légúti megbetegedések, emésztőrendszeri bántalmak, magas vérnyomás kezelésére. A mai fitoterápiában a vöröshagyma hatóanyagainak kivonatait elsősorban érelmeszesedés megelőzésére, a szívroham rizikójának csökkentésére használják. Nyersen fogyasztva kedvezően hat a koleszterinszintre. A hagyma gátolja a trombózis, a vérrögképződés kialakulását, segít megelőzni a koszorúér-megbetegedést. Jótékonyan hat az emésztésre, mivel fokozza az emésztőnedvek termelődését, enyhíti a bélgörcsöket. Kutatások megerősítették baktériumölő hatását is.
Az ellenálló-képességet növeli, így érdemes bármilyen gyulladás esetén több vöröshagymát fogyasztanunk.
Külsőleg a hagyma levele gátolja a darázscsípések által okozott gyulladásos reakció kialakulását. A vöröshagyma enyhítheti a megfázás tüneteit, mivel csökkenti az orrdugulást. Illóolajai a légutak nyálkahártyájának mirigyeit hígan folyó nyák termelésére késztetve fellazítják a légutakban lerakódott, besűrűsödött nyákréteget. Asztmaellenes hatását mind laboratóriumi kísérletekben, mind élő szervezetben bizonyították. Vizsgálták a hagymának a rákkal szembeni védőhatását is, mert egyes feltevések szerint kénvegyületei gátolhatják bizonyos tumorsejtek növekedését, burjánzását.
A Vöröshagyma hatóanyagai:
A növény hagymáját használják gyógyászati célokra. Kéntartalmú vegyületeket, B1-, B2-, C-vitamint, flavonoidokat, nikotinsavat, vasat, jódot, káliumot, kalciumot, foszfort, szelént és cinket tartalmaz.
Hogyan gyűjtsük a Vöröshagyma gyógynövényt?
A zsenge hagyma tavasszal, az érett vöröshagyma pedig ősszel szedhető. Első évben hozza a fogyasztásra alkalmas hagymáját, második évben a szárat, a virágot és a magot.
Klinikai teszt megnézése (eredeti nyelven)