Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A zamatos turbolya hatásai és felhasználása

2024. 04. 11. 09:24:00 Hillvital

A zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium) a turbolya nemzetségnek a leggyakoribb és legismertebb faja Magyarországon. Hazánkban termesztik is.

 

A Zamatos turbolya leírása:

Mi az a turbolya? Nézzük! Az íze és az illata is egyaránt nagyon emlékeztet az ánizsra.  Ezt az egynyári növényt már a rómaiak is ismerték. A levele könnyedén összekeverhető a petrezselyemmel. A virágzata egy összetett ernyő. Nincsen gallérlevele. A szirma fehér, nagyon gyorsan növekszik, a leveleit már a vetés után 4-5 héttel le lehet vágni. Az egész Kárpát-medencében megtalálható legfőképpen aljnövényzetként.

 

A zamatos turbolya leginkább azért népszerű, mert jellegzetes ízű, finom fűszernövény. Az illatos, zamatos leveleket frissen vagy szárítva használják a konyhában. Az ízük hasonló a petrezselyemhez, de enyhén édesebb és finomabb. A zamatos turbolya ízesítésével és díszítésével számos ételt lehet feldobni, beleértve salátákat, szószokat, leveseket, halételeket és húsféléket is. Nagyon kedvelt fűszere a különböző leveseknek illetve mártásoknak. A kora tavasszal megjelenő leveleiből nagyszerű saláta készíthető. Az íze már nem hasonlít a petrezselyemre inkább édeskés ízűek a levelei, ezért nevezik édes petrezselyemnek.

 

A zamatos turbolya felhasználása:

A francia konyha igen kedvelt fűszerének számít. Alkalmazzák zöldség-, csontelvesek, baromfiételek, mártások, húsok, gombák ízesítésére egyaránt. A kora tavasszal megjelenő zsenge hajtásából még salátát is készítenek. Íze eltér a petrezselyemtől, hiszen zsenge levelei édeskések és ánizsillatúak. Levelei azonban a későbbiekben leszedve keserűvé és rágóssá válnak.

 

A zamatos turbolya gyógyhatása:

Felmerülhet a kérdés, hogy a turbolya mérgező-e? Nem mérgező viszont megbízható helyről kell beszerezni. Az illóolaj tartalma 0,3 % legfőként entragolt, apiin-glikozidot és keserűanyagot tartalmaz. Nagyszerű gyógytea készíthető belőle. A zamatos turbolya tea hatásos vesekő ellen, de hatásos emésztőszervi betegségek ellen is és salaktalanítószerként is használható. A zamatos turbolya gazdag tápanyagokban, például A-, C- és K-vitaminban, valamint kalciumban, vasban és antioxidánsokban. Az egész növény felhasználható, beleértve a leveleket, a szárakat és a virágokat is, így teljes mértékben kihasználhatjuk a zamatos turbolya előnyeit.

 

Zamatos turbolya virág

 

Hogyan gyűjtsük a Zamatos turbolya gyógynövényt?

A zamatos turbolyát legjobb kora tavasszal gyűjteni, általában március és április között. Ebben az időszakban általában a legjobb az íze és az illata.

 

< Vissza a gyógynövény határozóhoz!