Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A zsurló felhasználása

2024. 04. 11. 09:17:00 HillVital

A mezei zsurló nagyszerű hatásokkal rendelkezik, melynek köszönhetően a népgyógyászatban is sokszor is alkalmazzák.
 


A Zsurló népies neve:

Bábaguzsaly, békarokka, cindrót, kannamosófű, ólomsimító, sikárlófű, surlófű, zsurlófű

 

A Zsurló leírása:

A mezei zsurló, vagy más néven közönséges zsurló, egy évelő növény, amely a növénybiológiai osztályozásban a zsurlófélék (Equisetaceae) családjába tartozik. Számos érdekes jellemzővel rendelkezik:

 

Megjelenés: A mezei zsurló jellegzetes megjelenésű növény, amelynek szára szilícium-dioxid tartalma miatt erős, csúszós tapintású. Gyakran használják dísznövényként is.

 

Szárrész: A növény szára szegmensre oszlik, amelyek között csuklók találhatók. Ezek a csuklók megkönnyítik a növény rugalmasságát, és lehetővé teszik a könnyű mozgást, amikor a növény növekszik.

 

Levélzet: A mezei zsurló nem rendelkezik hagyományos levelekkel. Helyettük apró, kör alakú csúcsú lándzsás szerkezetek, melyeket mikrofilumoknak neveznek.

 

Szaporodás: A mezei zsurló spórákkal szaporodik. Ezek a spórák a növény tetején található konuszszerű struktúrákból szóródnak szét.

 

Életmód: A mezei zsurló gyakran található nedves, lápos területeken, és szárazságtűrő képessége alacsony, ami miatt gyakran előfordul szárazság idején a lehullott levelek között.
 

Zsurló felhasználása

 

Zsurló felhasználása:

A mezei zsurló herbáját gyakran használják vizelethajtóként a húgyutak gyulladásos megbetegedéseinél és vesehomok esetén lökésterápiában, valamint ödémás vagy sérülésekből származó duzzanatok kiegészítő kezelésére. A népi gyógyászatban reumás panaszok esetén is alkalmazzák. Hatását a flavonoidoknak és a magas káliumtartalomnak tulajdonítják, míg korábban ekvizetoninnak nevezett szaponinok nem fordulnak elő. Köhögés elleni szerek is tartalmazzák néha. Korábban azt feltételezték, hogy tüdő-tuberkolózis esetén a felszívódó kovasav elősegíti a természetes gyógyulási folyamatot. Valószínű, hogy a kovasav a szervezet védekezési mechanizmusait stimulálja. A drognak vérzéscsillapító hatása is van, a népi gyógyászatban erős havivérzések és orrvérzések esetén használják. A mezei zsurlót külsőleg pl. : nehezen gyógyuló sebek, gyógyfürdők formájában fagy által okozott sérülések, csonttörés miatti duzzanatok, reumás panaszok, valamint felfekvés ellen alkalmazzák. Ónedények tisztítására használták régen, innen kapta népi nevét (kannamosófű).
 


Tea:
1 evőkanál szárított mezeizsurló-hajtást főzzünk fel 3 dl vízben 5 percig, majd hagyjuk állni kb. negyedóráig, és szűrjük le. A tea keserű ízű, de kiváló gyógyír húgyúti fertőzések kezelésénél.

 

Fürdő: Fürdővizünkhöz 3 maréknyi szárított mezeizsurló-hajtást adjunk. A fürdés maximum negyedóráig tartson. Vesemedence-gyulladás, vesehomok esetén alkalmazható.

 

Borogatás: Forraljunk fel 4-6 evőkanál szárított mezeizsurló-hajtást 1 liter vízben, lassú tűzön 30 percig főzzük, majd szűrjük le. A főzetbe mullpólyát mártsunk, és helyezzük a gyógyítani kívánt testrészre. Napi 2-3 borogatás ajánlott.
 

A zsurló kiváló gyógynövénye a vértisztító kúráknak, alkalmazható vizelethajtóként vesemedence gyulladás esetén és hólyagbántalmaknál. Közismert vérzéscsillapító, orrvérzések kezelésére használható. A népi gyógyászatban köhögés elleni hatása miatt alkalmazták. Jó reuma és köszvény ellen is. Gyenge, törékeny köröm és hajhullás esetében is alkalmazzák, mivel a benne lévő kovasav sok szilíciumot tartalmaz, ami az emberi szervezet számára létfontosságú elem. Továbbá segíti a sebgyógyulást. Húgyúti fertőzéseknél hatásos gyógyír, valamint ödémás lábaknál jó vízhajtó. Fogíny-, szájüregi- és torokgyulladásnál gargarizátuma hatékonyan segít. Egyes adatok szerint a szervezet ellenálló-képességét fokozó hatása van.

 

A Zsurló hatóanyagai:

Flavonoidok, ásványi anyagok, köztük nagy mennyiségű oldható kovasav és káliumsó, csekély részben alkaloidok (palusztrin, nikotin), kávésav-észter.

 

Hogyan gyűjtsük a Zsurló gyógynövényt?

A mezei zsurló fiatal, úgynevezett meddő hajtását használják gyógyászati célra, melyet június-augusztus folyamán érdemes gyűjteni. A növény leírása:A gyógynövény flavonoidokat, kovasavat, csekély arányban alkaloidokat, hosszú szénláncú zsírsavakat tartalmaz.

 

< Vissza a gyógynövény határozóhoz