Barion Pixel
Menü

Minden amit tudnod kell az erdei fenyőről!

Veress Máté - HillVital
2022. 06. 21. 11:02:00

Az erdei fenyő vagy latin nevén Pinus sylvestris L. egy kiváló gyógynövénynek számít. Vannak még népies nevei is mint: burfa, fehér fenyő, tűlevelű fenyő, gyantás fenyő, fáklyafenyő, topolyfa, borovi fenyő, répafenyő vagy a közönséges erdeifenyő. Az erdei fenyő az északi féltekén elterjedt, északi mérséklet égövön honos nyitvatermők törzsébe és a fenyőfélék családjába tartozó faj. Szokták gyűjteni a fiatal rügyeit, gyantáját és a kérgét is.
 

Az erdei fenyő bemutatása.


Felszokták használni egyaránt külsőleg és belsőleg is az illóolaját több kozmetikumban vagy balzsamban is.
Az erdei fenyő akár 25-35 méter magas is lehet, de egyes egyedek akár az 50 méteres magasságot is elérhetik. A törzsének az átmérője akár az 1 métert is elérheti. A koronája kupolaszerűen terebélyes szokott lenni. A tűlevelei kéregesek és világosbarnák. 4-6 cm hosszúak is lehetnek és kettesével szoktak megtalálhatók lenni a kis ágacskákon. A porzós virágai kén-sárgák, barkaszerűek. A termése a toboz amit mindenki ismer. Egy vadon növő fa az Alpok hegyein, de akár termeszteni is lehet még a hideg klímájú alföldi területeken is akár.


A legtöbbet az északi mérséklet égövön bukkan fel. Hazánkban legfőképpen az északnyugati hegyvidékeken szokott erdőket alkotni de szokták mindenfelé ültetni. Leggyakrabban az északi hegyvidékeken úgy 2100 méter magasságig megtalálható. Európában és Ázsiában őshonos fának számít, azonban Amerikába már betelepítették. Egyébként hazánkban megtalálható még a feketefenyő és az osztrákfenyő is.


Begyűjtendő részét képezi a 3-5 cm-es hengeralakú fiatal ághajtások. Ezt a kereskedelemben csak turiones pini-nek szokták nevezni. A gyantáját egész évben lehet gyűjteni, de a kérgét, a rügyeit és a tűleveleit is. A rügyeket mindig csak frissen érdemes felhasználni, a gyantáját pedig úgy kell gyűjteni, hogy a kéreg repedéseit egy késsel bevágod kicsit. Erre viszont figyelni kell, nehogy megsértsd a fát. A fiatal rügyek begyűjtési ideje tavasszal szokott történni.

Az erdei fenyőben nagyon sok hatóanyag található meg. Egész pontosan található benne illóolaj, gyanta, monoterpén, szénhidrogének, karbonsavas észterek, kamfén, mircén, pinikrin, diterpének, lignánok, limonén. Svédországban a fenyőtűből készült gyógyteát a magas C-vitamin tartalma miatt fogyasztják. Magyarországon a fő illóolaj-komponensének a bornil-acetátot határozták meg.

Az erdei fenyő felhasználása.

 

Volt már szó róla, hogy lehet használni külsőleg és belsőleg is. Először is nézzük a belső használatot. Nagyszerű fertőtlenítő, antimikrobális, vizelethajtó, erősítő és köptető hatással rendelkezik. A rügyekből készült szirup kiváló lehet légúti betegségek, felső légúti gyulladás, hörgőgyulladás, influenza, hörghurut, gégehurut, köhögés és húgyuti szervek gyulladása esetén. Talán az egyik legjobb gyulladásgátlónak számít. Nem ajánlott viszont a fogyasztása, hogy ha görcsökkel járó légúti betegségben szenved valaki.

Nézzünk is egy gyors receptet köhögés és hörghurut ellen: Először 20 gramm rügyet 1 liter forrásban lévő vízhez kell adni, majd 10 percig kell áztatni, aztán leszűrni és már fogyasztható is. Naponta 4-5 csészével lehet fogyasztani belőle.

Most pedig jöjjön a külső használat. A tűlevelek valamint a rügyek forrázata nagyon jó lehet ízületi gyulladásra, köszvényre, reumás fájdalmakra, asztmára de még fizikai és pszichológiai kimerültségre is kiváló. Ha fürdővízhez adod hozzá, akkor a forrázat tisztítja és illatossá teszi a bőrt. Az illóolaja több kozmetikumban is megtalálható. Az illóolajat csak óvatosan lehet használni a bőrre, mert akár érzékeny is lehet rá. A benne található terebentin tartalom miatt képes serkenteni a bőr vérkeringését. A gyökeréből készült kivonat több hajnövesztőszerben is megtalálható. Az illóolajával lehet még kezelni a homlok- és az arcüreggyulladást is. Inhalálni is lehet az erdei fenyővel ha megfáztál vagy náthás vagy.

Erre is adunk egy gyors receptet: 20 gramm rügyet adj hozzá 1 liter forrásban lévő vízhez és ezzel a forrázattal lehet inhalálni naponta 3-4 alkalommal.  

Fürdővízhez is lehet adni: 250-300 gramm szárított fenyőtűlevelet bele kell tenni egy vászon vagy szövetzsákba és áztatni kell a fürdővízben. Van egy másik megoldás is mégpedig ha szintén 250-300 gramm tűlevelet 2-3 liter forrásban lévő vízbe áztatsz legalább 20 percig. Ezt le kell szűrnöd és a meleg fürdővízhez kell adni.

Az erdei fenyő ághajtásai amelyek a kereskedelmi árut is adják, ma már nem annyira csak a népies gyógyászatban használatos. Az illóolajgyártás terén nagyon nagy értéke van az erdei fenyőnek. Gyártanak még belőle közönséges terpentint, fenyőkátrányt és fenyőgyantát is. Az illóolajából készítenek még szappant, fürdősókat és fürdőhabot is.

 

Tehát ismét egy csodás gyógynövényről volt szó amit többféleképpen fel lehet használni. Reméljük tudtunk újdonságot gyújtani neked. Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg az ismerőseiddel!

Az erdei fenyő hatásai.

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!