Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Egészséges-e a gyorsfagyasztott étel?

2021. 06. 01. 12:14:00 Veress Máté - HillVital

Mellettük szól, hogy a betakarítást követően néhány óra múlva feldolgozzák őket.
 

A fagyasztási folyamat során csak kismértékű tápanyagveszteség történik, ezért megőrzik a magas vitamin- és ásványi anyag- tartalmukat, ezzel szemben a friss zöldségek lehet, csak hetek múlva jutnak el hozzánk.

 

A friss zöldségek szállításuk alatt folyamatosan veszítenek a vitamin- és ásványi anyag- tartalmukból. A fagyasztás miatt nem roncsolódik a növény sejtfala, ezért kiolvasztáskor megőrzi az eredeti színét és alakját, valamint vitamintartalmát és illatát is. A kiolvadás után készen áll a tálalásra, nem kell órákig zöldséget tisztítani, áztatni, hanem azonnal főzhetjük.

 

Manapság bármilyen zöldséget, gyümölcsöt megtalálhatunk az áruházakban, amelyek megfelelő hűtés mellett akár több hónapig is elállnak. Tehát ebből a szempontból mindenképpen megéri gyorsfagyasztott ételeket fogyasztanunk. Persze a gyorsfagyasztástól nem lesz kiváló minőségű a zöldség – nem lesz vegyszermentes vagy nem génmanipulált. Tehát, ha módunkban áll friss, jó minőségű zöldséget vásárolni biokertészetből, őstermelőktől, üvegházaktól, ahol nem vegyszerezik a portékát, akkor az a legjobb választás. Persze a gyorsfagyasztott zöldségek fogyasztása jobb, mint ha nem fogyasztunk zöldséget egyáltalán. 
 

A gyorsfagyasztott gyümölcsök és zöldségek ugyanolyan dús tápanyagban mint a friss növények, sőt legtöbbször még akár több vitamin és ásványi anyagot is tartalmazhat. Ezt még kutatások is alátámasztják, ugyanis egy tudós csoport tesztet végzett el, hogy összehasonlítsák a friss és a mélyhűtött termékeket. A gyorsfagyasztott növényekben több tápanyagot találtak a gyümölcsöktől a zöldségekig mindenben. Háromból, két esetben a fagyasztott növények sokkal gazdagabbak voltak antioxidánsokban, béta-karotinban és luteinben is. A gyorsfagyasztás nem rombolja a tápanyagok, kifejezetten megőrzi azokat. Például egy friss brokkoli 1 hét után 50%-kal kevesebb C-vitamint tartalmaz, míg a gyorsfagyasztott brokkoli csupán 10%-ot veszít a tartalmából 1 év alatt.  
 

Mindent a gyorsfagyasztott ételekről.