Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Gyulladáscsökkentő ételek

2019. 09. 05. 11:24:00 Sági Zsolt - HillVital

A most következő ételek segítenek csökkenteni az esélyét, hogy gyulladás alakuljon ki a szervezetben.

Sajnos a gyulladások akár komolyabb betegségekhez is vezethetnek, mint pl.: magas vérnyomás, szívproblémák vagy csontritkulás.

Megfelelő ételek fogyasztásával viszont elkerülhetjük ezeket a betegségeket.

Nézzük is, melyek ezek az ételek:

Gyógynövények és fűszerek: oregánó, kurkuma, kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, gyömbér és a fahéj tele vannak antioxidánsokkal, amelyek felveszik a harcot a gyulladásokkal szemben, valamint rnyhítik az ízületi fájdalmakat is.

Hal: Ajánlott lazacot, szardíniát, tőkehalat vagy szardellát fogyasztani. Mindegyik tele van omega-3 zsírsavval, amiről tudni kell, hogy gyulladáscsökkentő hatása van.

Teák: Fogyasszunk zöld, fekete vagy fehér teát. Képesek felvenni a harcot a szabad gyökökkel, és segít enyhíteni az izomfájdalmakat, valamint gyorsítja az izmok regenerációját.

Édesburgonya: Az édesburgonya sok E- és C-vitamint tartalmaz, valamint bőven vannak benne karotinoidok is. A gyulladáscsökkentő hatása mellett a bőrnek is jót tesz.

Kurkuma: A kurkuma az indiai konyha egyik fő összetevője, fűszere. Emellett a benne megtalálható kurkumin vegyület miatt az egyik legerősebb gyulladáscsökkentő hatással rendelkező fűszer.

Cékla: A cékla számos jótékony hatása mellett a benne megtalálható betaninnak ésa fenoloknak köszönhetően, igen jó gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

Zöld leveles növények: A zöld leveles növények a bennük megtalálható flavonoidoknak és karotinoidoknak, valamint magas klorofill tartalmuk miatt rendelkeznek gyulladáscsökkentő hatással. Ilyen például a spenót, rukkola valamint a fodros kel is.

Avokádó: Amellett, hogy a telítetlen zsírok kiváló forrása, az avokádó csökkenti a gyulladást is. A zsírok sokkal egészségesebb forrása ez, elfelejtve a gyilkos transzzsírokat. A cél: 5-7 adag egészséges zsír fogyasztása naponta, fogyaszthatjuk salátaként, krémként vagy nyersen.

Fokhagyma: A fokhagymában megtalálható flavonoidok, így a kvercetin is hatékony gyulladáscsökkentő.

Gyömbér: Gyulladáscsökkentő hatása mellett, segíti az emésztést, valamint csökkenti a hányingert is.

Dió: A dió különböző egészségügyi előnyöket kölcsönöz azoknak, akik rendszeresen fogyasztják. Gyulladásgátló, valamint antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, és nagyon fontos tápanyagok, mint például az omega-3 zsírsavak, réz, mangán, molibdén és biotin forrásai. Egy marék dió naponta elegendő.

Paprika: Mind az édespaprika mind pedig a csípős paprika egészségesen gyulladáscsökkentő. A különböző csípős paprikában lévő kapszaicint lokálisan kenőcsök készítésében is felhasználják, ami csökkenti a fájdalmat és a gyulladást- a “Health” magazin szerint.

Olívaolaj: Eltekintve attól, hogy egy sor egyéb egészségügyi hatás érhető el vele, beleértve a súlycsökkenést, és a koleszterinszint csökkenést, az olívaolaj csökkenti a gyulladást is. A vizsgálatok arra hivatkoznak, hogy az olívaolaj a világ legegészségesebb ételei közé tartozik.

Lengmag, lenolaj: Mindkettő remek gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Ráadásul magas rosttartalommal és omega-3 zsírsav tartalommal is rendelkezik.

Bazsalikom: Olcsó és széles körben elterjedt gyógynövény. Használd bátran sütéshez, salátákhoz, bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatású.
 

Ételek amik gyulladás ellen hatásosak