Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Te tudod hogyan kell szüretelni gyümölcsöt?

2020. 09. 05. 09:07:00 Veress Máté - HillVital

A május és júniusi hónapban már többféle gyümölcsfajtát is le lehet szüretelni. Vannak viszont tényezők amelyekre betakarításkor mindenképpen oda kell figyelni. Ezeket ismerheted most meg.

 

A cseresznyét valamint a meggyet általában kocsányával együtt szokták szüretelni mivel így nem sérül meg és persze sokkal több ideig eláll. A koronát ahonnan a gyümölcsöt le kell szedni, át kell vizsgálni majd el kell távolítani a sérült és hasadt részeket. Ezzel nem érdemes várni tavaszig mivel a sebfelületen elfertőződhet a fa.

 

Másnaponként a legjobb leszedni a szamócát. A gyümölcskocsányát a két körmöd közé kell fogni, de úgy hogy a gyümölcs ne nyomódjon meg. Általában a szüretre a legalkalmasabb idő a reggeli és kora délelőtti órák, ilyenkor a gyümölcs felülete már száraz. A felmelegedett gyümölcs nagyon könnyedén megromlik. A már leszedett szamócát érdemes hűvös helyen tárolni a felhasználásáig. Ha esetleg piacra akarod vinni vagy hosszabb szállításnak lesz kitéve, akkor mindenképpen érés előtt kell leszedni.


A köszméte egy eléggé kényes gyümölcs. Teljes érés előtt kell leszedni még zölden. A friss köszméte úgy 2 hétig alkalmas fogyasztásra és dzsemnek is ekkor lehet a legalkalmasabb. A leszüretelt köszmétét árnyékos helyre kell vinni, különben könnyedén megfonnyad.

A fekete ribiszkének a szedését a felhasználási módja határozza meg.
Akkor a legjobb dzsemnek amikor a fürtjének a csúcsán még néhány bogyó zöldesbarna. Ilyenkor tartalmazzák a bogyók a legtöbb pektint. Egyéb célra mint gyümölcslének, bornak vagy csak sima fogyasztásra csak a teljesen érett gyümölcs ajánlott. A leszüretelt ribiszkét tedd száraz és hűvös helyre mert könnyedén megromlik.

A piros ribiszkét csakis teljesen éretten lehet leszedni. Ízleléssel is meg lehet állapítani, hogy teljesen érett e. A korán leszedett ribiszkének nagyon alacsony a cukortartalma a savas anyagok viszont nagyon nagy mennyiségben vannak jelen benne. A teljes érés idejére alakulnak ki az ízek és a zamatanyagok.

A málnát nagyon óvatosan kell leszüretelni mert nagyon könnyedén szétesik. A leszedett málnát hűvös helyen kell tárolni vagy akár hűtőszekrényben.   


A gyümölcsök szakszerű szüretelése.