Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Gyümölcs cukorbetegeknek, melyet bátran fogyaszthatnak

2024. 05. 13. 10:37:00 HillVital

Most bemutatjuk azokat a gyümölcsöket, melyek mérsékelt fogyasztás mellett nem befolyásolják túlzottan a vércukorszintet.

 

Gyümölcs cukorbetegeknek, melyet bátran fogyaszthatnak:

Cukrosoknak gyümölcs is fogyasztható? Cukorbetegként fontos figyelni az elfogyasztott gyümölcsökre, mivel a gyümölcsök cukortartalma (fruktóz) könnyedén megemelheti, kibillentheti a vércukorszintet. Azonban ez nem jelenti azt, hogy a cukorbetegeknek teljesen el kell hagyniuk a gyümölcsfogyasztást.

 

Milyen gyümölcsöt ehetnek a cukorbetegek

 

Alma

Az almának számos jótékony tulajdonsága mellett az is egy óriási előnye, hogy különösen jó hatással van a vércukorra. Ebben a gyümölcsben megtalálható ugyanis a pektin nevű anyag, mely gondoskodik arról, hogy az élelmiszerek cukortartalma lassan kerüljön be a vérbe. Fontos azonban, hogy ne hámozzuk meg az almát, mivel ez az anyag elsősorban a gyümölcs héjában található meg.
 

Kivi

Egy különleges gyümölcs édeskés, savanykás, üdítő íze miatt. Antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, hatékonyan harcol a káros szabadgyökök ellen. Fogyasztásával kielégíthetjük napi C-vitamin szükségleteinket is. Jótékony hatással van a látásunkra is. Kutatások szerint szoros összefüggés mutatható ki a kivi fogyasztása és a vércukorszint csökkenése között. A kivi cukorbetegeknek is ajánlott valamint nagyszerű C-vitamin forrás. A kivi segítségével úgy pótolhatod a szervezet számára az energiát és a tápanyagokat, hogy megemelkedne a vércukor és az inzulinszint. A benne található enzimek megvédenek a szívbetegségtől is valamint nagy segítséget jelentenek a zsírégetés során is. A kivi tehát kiváló fogyókúrás étel is, ez pedig fontos lehet a cukorbetegség esetében. A kivi hatásos a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére is.
 

Citrom

A citrom már régen hatékony népi gyógymódnak számít a 2. típusú cukorbetegség kezelésében. Mindez a benne található rostnak és C-vitaminnak köszönhető, ezek ugyanis kifejezetten hasznos anyagok a cukorbetegek számára. A gyümölcs glikémiás-idexe igen alacsony, de bebizonyosodott, hogy más ételek glikémiás-indexét is csökkentheti. Kutatások szerint, már fél citrom leve jelentősen, akár 30%-al csökkentheti az étkezések utáni vércukorszintet.
 

Fekete áfonya

A fekete áfonya a cukorbetegségnek az egyik legjobb természetes gyógymódja. Magas az antioxidáns-tartalma, amely védi az ereket, javítja a rosszabb vérellátást, melyet a diabétesz okozhat. A fekete áfonya a szemet is védi, megelőzi a cukorbetegség okozta szemkárosodást.

 

Őszibarack

Az őszibarack cukorbetegeknek a legtöbb esetben nyugodtan fogyasztható. Ennek az az oka, hogy alacsony glikémiás indexű gyümölcs, ami azt jelenti, hogy kevésbé befolyásolja a vércukorszintet az emésztés során.

 

Grapefruit

A grapefruitnak nem csak a húsa, de magja is kifejezetten ajánlott cukorbetegség esetén. Mint általában a citrusfélék, ez a gyümölcs is magas C-vitamin-tatalommal rendelkezik. Erős antioxidáns, mely segít növelni a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben, és megvédi a sejteket a szabadgyökök okozta károktól. A grapefruitban található flavonoid fokozza a szervezet inzulinérzékenységét, valamint segít fenntartani az egészséges testsúlyt, ami egy lényeges elem a cukorbetegség kezelésében.

 

Fahéj: Segíti a vércukorszint szabályozását kettes típusú cukorbetegség esetén. Napi fél kiskanállal való fogyasztás is leviszi a vércukorszintet.

 

Ginseng: A ginsengnek sokféle jótékony hatása van az egészségre. Cukorbetegség szempontjából vércukorszint csökkentő hatással bír, valamint segíti az inzulin felszabadulását a hasnyálmirigyben.

 

Keserű uborka: Kutatások szerint a keserű uborka természetes gyógymód lehet a cukorbetegségre. Úgy csökkenti a vércukorszintet, hogy a szervezet saját inzulinját teszi hatékonyabbá.

 

Kávé: Érdekes de bizonyított, hogy azok akik rendszeresen fogyasztanak kávét, kisebb az esélyük a cukorbetegség kialakulására.

 

Magnézium: A magnézium szerepe fontos a cukorbetegség esetén. Sok cukorbeteg szervezetében nincs elég magnézium, ami az inzulin felhasználását akadályozza és késlelteti a sebgyógyulást. Gazdag magnéziumforrások lehetnek az olajos magvak, és a teljes kiőrlésű lisztfélék.

 

Tiltott gyümölcsök cukorbetegeknek

Sokan teszik fel a kérdést, hogy "Milyen gyümölcsöt ehet a cukorbeteg", "A cukorbetegek milyen gyümölcsöt ehetnek", illetve " A cukorbeteg milyen gyümölcsöt ehet". A pontos választ sokan keresik, azonban ez nem olyan egyszerű, mint ahogy azt gondolnánk. Ennek oka, hogy nincs olyan gyümölcs, melyet a cukorbetegeknek teljesen tilos lenne a fogyasztása. Azonban vannak olyan gyümölcsök, amelyek magasabb cukortartalmúak, és ezáltal nagyobb hatással lehetnek a vércukorszintre. Emellett egyes gyümölcsök magasabb GI értékkel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy gyorsabban emelik meg a vércukorszintet. Sokkal inkább arról van szó, hogy vannak olyan gyümölcsök, melyeket magasabb cukortartalmuk miatt nehezebb beilleszteni az étrendbe, így inkább érdemes elkerülni. Fontos hangsúlyozni, hogy minden egyén eltérő, és az étrendnek személyre szabottnak kell lennie a vércukorszint és az egészségi állapot, valamint az egyén igényei alapján. Az egyén toleranciája és választékai változhatnak, így mindig érdemes konzultálni egy dietetikussal vagy orvossal, hogy kialakítható legyen a legmegfelelőbb étrend.

 

Ilyenek a következőek:

 

Banán: magas cukortartalmú és magas GI értékkel rendelkezik.

 

Mangó: magas cukortartalmú és magas GI értékkel rendelkezik.

 

Ananász: magas cukortartalmú és magas GI értékkel rendelkezik.

 

Dinnye (pl. görögdinnye, sárgadinnye): magasabb cukortartalmú, de alacsonyabb GI értékkel rendelkezik, így mérsékelten fogyasztható.

 

Aszalt gyümölcsök (pl. aszalt szilva, aszalt áfonya, mazsola): magas cukortartalmú és magas GI értékkel rendelkeznek, ezért nagyon mérsékelten fogyaszthatók.

Gyümölcs cukorbetegeknek, melyet bátran fogyaszthatnak