Barion Pixel
Menü

Halláskárosodás tünetei és kezelése

Sági Zsolt - HillVital
2020. 04. 27. 15:56:00

A halláskárosodás tünetei jelentkezhetnek akár egy egyszerű gyulladással is.

A halláskárosodás okai és tünetei

A hallójáratban lévű fülzsír könnyedén okozhat előzmény nélküli hallójárat gyulladást, amely aztán halláscsökkenéssel jár. Ez azonban kezeléssel orvosolható. A középfülben megfázás, bakteriális és vírusfertőzés, fülkürthurut is okozhat azonnal jelentkező tüneteket: teltség érzés, fájdalom. A középfülgyulladás tünetei közé tartozik a láz, hányás, és fájdalom is. A belső fülben található hallósejtek károsodása okozhat azonnal jelentkező hallásromlást. A leggyakoribb ok az erős zajhatás.

Ismerd meg most a kezelését és a megelőzését.

A fülzsírdugó okozta vezetéses halláskárosodás kezelése viszonylag egyszerű, ekkor az orvosok egyszerűen "kimossák" a külső hallójáratot, azaz eltávolítják a zsírdugót. Egyéb vezetéses halláscsökkenés esetében a kezelés szintén az oknak megfelelően történik. Ha tehát a háttérben orrmandula-megnagyobbodás áll, akkor a megoldást az orrmandula eltávolítása jelenti.

Az idegi jellegű halláscsökkenés általában nem gyógyítható, ez esetben terápiát kap a beteg. Ezt leginkább az úgynevezett hirtelen halláscsökkenés - amikor a hallás egyik pillanatról a másikra károsodik - esetében alkalmazzák. Természetesen idegi halláscsökkenés esetén a beteg kap megfelelő hallókészüléket is.

Az idegi jellegű halláskárosodás megelőzéséhez fontos, hogy kerüljük a hirtelen és nagyon hangos zajokat, illetve védjük azoktól a fület.

A halláskárosodás megelőzése:

A gyerekek vezetéses halláscsökkenését azzal előzhetjük meg, ha a náthás kicsik orrjáratait mindenképpen szabaddá tesszük, orrcseppel, orrleszívással. Hasznos emellett az infralámpázás is. Ezzel próbálhatjuk ugyanis megelőzni az orrmelléküreg-gyulladást és a fájdalommal és lázzal járó akut középfül-gyulladást. Ha pedig már kialakultak ezek a betegségek, akkor kezeljük azokat megfelelően. 

Halláskárosodás tünetei és kezelése

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!