Általában a nem megfelelő étrend áll a haspuffadás mögött. Fontos, hogy mozogjunk eleget, és változtassunk az étrendünkön.
A glutén konkrétan nemcsak haspuffadást, de egy csomó más egészségügyi gondot is okoz.
Mi a teendő haspuffadás esetén?
Ne együnk nagy mennyiségben! Jobb naponta többször enni keveset, mint kevésszer sokat enni.
Mindenképpen fogyasszunk több rostot! A puffadás egyik fő oka a székrekedés lehet, amit pedig a rostszegény étrend okoz. Fogyasszunk reggelire sok tojást. Ajánlott chiamagot és útifűmaghéjat is fogyasztani.
Fogyasszunk minél több zöldséget, lehetőleg nyersen! Ugyanannyi tápanyag található benne, és könnyen emészthető.
Ne fogyasszunk olyan ételeket, amelyek puffasztanak, ilyen pl.: a káposzta, a bab, a kelbimbó és a hüvelyesek is. A nagyon sok fűszer is okozhat puffadást, főleg a csípőssel kell vigyázni. A savanyúságok, a kávé, a tea és az alkohol is puffaszt.
Sok esetben az hajlamosít a panaszok kialakulására, hogy nem fogyasztunk elegendő folyadékot.
Érdemes napi 2 liter vizet minimum elfogyasztani, ugyanis az nem igaz, hogy a sok víz puffaszt. Azonban arra figyeljünk oda, hogy lehetőleg ne szénsavas vizet igyunk. Fogyasszunk még probiotikumot (kefir, natúr joghurt), ezek segítik az emésztést.
Gyakran szerepel még a kiváltó okok között a gyors evés valamint a túlzott evés is. Érdemes inkább lassabban étkezni és jól megrágni a táplálékot. Ugyanis ha ezt nem tesszük meg, és csak gyorsan leküldjük a táplálékot, akkor több levegőt is nyelhetünk vele, ami aztán feszítő érzéshez vezet. Valamint ha nem rágjuk meg rendesen az ételt, akkor ezzel szintén csak a gyomrunkat terheljük. Ezt már csak később, evés után vesszük észre. Annak érdekében, hogy elkerüljük a túlzott étkezést, érdemes naponta inkább többször kevesebbet táplálkozni.
Kerülendő az egyszerű szénhidrátok, a kelt tészták, a fehér lisztet tartalmazó élelmiszerek valamint a zsíros és fűszeres fogások.
Puffadásos tünetek jelenlétekor ajánlott a napi testmozgás bevezetése is. Az ülőmunka, a stressz mind fokozza a puffadással járó problémákat.