Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A hát és mellkasfájdalom gyakori okainak feltárása

2024. 05. 13. 13:30:00 HillVital

A hát és mellkasfájdalom leggyakoribb okai akár életveszélyesek is lehetnek, így az alábbi esetekben forduljunk orvoshoz, ha középtáji hát és mellkas fájdalmat érzünk.

 

A hát és mellkas fájdalom okai eltérőek lehetnek.
 

A hát és mellkasi fájdalom okai a következők lehetnek:

 • Mozgásszervi problémák

 • Gerincbetegségek

 • Ideggyógyászati betegségek

 • Sérülések

 • Szív- és érrendszeri betegségek

 • Légzőrendszeri betegségek

 • Bélrendszeri betegségek

 

Hol fáj a tüdő?

A tüdőfájdalom jelentkezhet mellkasi, illetve hátfájdalom formájában is.

 

"Fáj a tüdőm hátul" avagy tüdő problémából eredő hátfájás

A hátfájás okai tüdő problémákra is gyakran visszavezethető. Ha tüdő fájdalom hátul jelentkezik és hátfájás is társul hozzá, akkor az alábbiak merülhetnek fel.

 

Tüdőgyulladás: A tüdőgyulladás egy fertőző betegség, amely a tüdőben gyulladást okoz. A felső vagy középső hátsó részen jelentkező fájdalom gyakori tünet lehet. Ezt általában a fertőzött tüdőszövet irritációja okozza.

 

Tüdőembólia: A tüdőembólia akkor fordul elő, amikor a tüdő artériájába bejut egy vérrög vagy más anyag, és elzárja a véráramlást. Ennek eredményeként mellkasi vagy hátfájdalom, amely a tüdőben jelentkező problémára utalhat.

 

Pleurális effúzió: A pleurális effúzió abnormális folyadékfelhalmozódás a tüdő körül lévő membrán (pleura) között. Ez nyomást gyakorolhat a tüdőre és a mellkasra, ami fájdalmat okozhat a háton vagy a mellkasban.

 

Pneumothorax: A pneumothorax akkor következik be, amikor levegő jut a tüdő és a mellkas közötti térbe, és összenyomja a tüdőt. Ez éles, szúró fájdalmat okozhat a hát alsó részén vagy a mellkasban.

 

Jobb oldali mellkas és hát fájdalom

Az ilyen típusú fájdalmak sokféle forrásból származhatnak, ideértve az izmokat, csontokat, ízületeket, szerveket és idegeket is.

 

Izomfeszültség vagy húzódás: A rossz testtartás vagy túlzott fizikai aktivitás következtében az izmok megfeszülhetnek, ami fájdalmat okozhat a mellkas és a hát jobb oldalán.

 

Csont- vagy ízületi problémák: Például a bordák közt előfordulhatnak sérülések vagy fertőzések, amelyek fájdalmat okozhatnak. Az ízületek kopása vagy gyulladása is okozhat hasonló tüneteket.

 

Emésztőrendszeri problémák: Például epehólyaggyulladás vagy epekő okozhat fájdalmat a jobb oldalon, amely kisugározhat a hátba.

 

Légzőrendszeri problémák: Tüdőgyulladás vagy a hörgőkben lévő fertőzések is képesek fájdalmat okozni mind a mellkasban és a hátban, melyek könnyedén jelentkezhetnek csak az egyik oldalon.

 

Idegi problémák: Ideggyulladás vagy idegbecsípődés is okozhat fájdalmat a mellkasban és a hátban.

 

Az alábbi hát mellkas fájdalom esetekben azonnal hívjunk segítséget.

Sajnos a gyorsan fellépő "fáj a mellkasom és a hátam" , a "szúr a hátam közepe" és a "szúr a szívem és a hátam" jellegű tünetek bizonyos esetekben igen komoly problémát is jelezhetnek, ezért gyakran azonnali segítségnyújtásra is szorulhatunk. A fájdalom hirtelen kezdődik, erős, szűnni nem akaró, nyomó jellegű, amelyet verejtékezés, légszomjjal és gyengeséggel jár. Mivel ebben az esetben akár a szívroham lehetősége is felmerülhet, azonnal hívjuk a mentőket.

 

Ha terhelésre mellkasi, háti fájdalom jelentkezik, amely a terhelés végeztével szűnik, akkor indokolt a kardiológiai vizsgálat, ugyanis ez akár infarktus előtti tünet is lehet.

 

"Mitől szúr a hátam?" Az inkább szúró jellegű, légzéssel összefüggő, gyengeséggel és légszomjjal járó fájdalom szintén sürgés ellátást igényel, ugyanis ez akár tüdőembóliára is utalhat.

 

A nehéz súly emelése közben jelentkező hirtelen kezdődő, nagyon erős, ütésszerű mellkasi illetve hasi fájdalom akár főverőértágulat megrepedésének a jelei is lehet, amely szintén sürgősségi ellátást igényel.

 

Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a tüdő fájdalom hát és mellkas érintésével is jelentkezhet. Ebben az esetben szintén a fájdalom mértékétől függően javasolt lehet orvoshoz fordulni vagy mentőt is hívni. Annak ellenére, hogy a hátfájás mellkasi fájdalommal akár könnyedén utalhat tüdőgyulladásra is, emellett szívinfarktusnak is lehet a jele, ezért ne habozzunk segítséget hívni.
 

 

Most nézzük azokat az esetek, amikor nem feltétlenül kell azonnal segítséget hívni.

 

A több napig tartó nem túl erős mellkasi és háti fájdalom akár mozgásszervi eredetű is lehet. A nyak és a háti gerinccel kapcsolatos betegségek változó erősségű és időtartamú fájdalmat okozhatnak.

 

A láz mellett kialakuló köhögés, légzéssel összefüggő mellkasi fájdalom utalhat tüdő-, vagy mellhártyagyulladásra is. Ennek jele lehet még a hát közepén szúró fájdalom megjelenése is. Érdemes erre kiemelt hangsúly fektetni főleg abban az esetben ha nemrég gyógyultunk ki valamilyen betegségből. Elképzelhető ugyanis, hogy szövődménye maradt, mellyel ajánlott orvoshoz fordulni!

 

Bár ezek az esetek nem jelentenek azonnali életveszélyt, javasolt felkeresni az orvosunkat.
 

Az alábbi esetekben nem feltétlenül szükséges felkeresni orvosunkat

 

A harminc és hatvanas éves kor között szinte alig van, aki ne találkozott ilyen vagy hasonló problémával. Ennek természetes oka lehet az izomtömeg, valamint az ízületi folyadék fogyatkozása.

 

Az izomhúzódások is megnyilvánulhatnak hasonló tünetekkel. Ilyen esetben a pihentetés vagy az otthoni kezelés sokat segíthet.

 

Idegi eredetű mellkasi fájdalom

Az ilyen fájdalmat neuropathia vagy intercostalis neuralgia néven ismerik, és az bordaközi idegek irritációjából vagy sérüléséből eredhet. Általában mozgás, nehézlégzés vagy köhögés közben jelentkezik, és súlyossága változó lehet. A mellkasi fájdalom idegi alapon gyakran kezeletlen marad, mert félreértelmezhető, például angina vagy infarktus jeleként. A pontos diagnózis érdekében orvosi kivizsgálás szükséges.
 


Fáj a hátam közepe! Sok ember száját hagyta már el ez a felkiáltás valamint a kérdés, hogy vajon miért fáj a hátam közepe? Több oka is lehet ennek a fájdalomnak.

Ha idős korban jelentkezik a hátfájás középtájon, akkor az a csökkenő izomtömeg valamint az egyre fogyó ízületi folyadék miatt lehet. Fiatalabb életkorban állhat a fájdalom mögött arthritis, vagy rosszabb esetben csigolyarepedés is. Van olyan is, hogy egy izomhúzódás vagy izomszakadás miatt alakul ki a fájdalom és ez könnyedén jelentkezhet a hátban. Gerinc eredetű mellkasi fájdalom is létrejöhet. Ebben az esetben is valamilyen megterhelés vagy akár izomhúzódás is lehet az ok. A szúró fájdalom a hátban is gyakori szokott lenni egy izomhúzódásnál vagy akár lehet megfázás illetve tüdőgyulladás is az oka. Mindenképpen érdemes kivizsgáltatni.


Ha arra ébredsz reggel, hogy fáj a hátam és a mellkasom, akkor az valószínűleg csak izomláz lehet, vagy fizikai munka esetleg sport során meghúzódtak az izmok.

"Mitől fáj a mellkasom? Mitől szúr a mellkasom?" Az ilyen, és ehhez hasonló kérdésekkel kapcsolatban is választ kaphatunk. Mellkas és hát fájdalom esetében még lehet egy gerincsérv is a ludas. Az elkopott porckorong sokkal könnyebben sérül és egy hirtelen terhelés miatt kialakulhat a sérv. Sokan érezhetik azt is, hogy szúr a mellkasom és hátam egyszerre. Ebben az esetben mindenképpen érdemes egy orvost meglátogatni, mert akár szívprobléma miatt is létrejöhet. Sajnos a mellkas hát fájdalom oka igen széleskörű lehet melyek között több életveszélyes probléma is felmerülhet, ezért nem szabad félvállról venni a problémát. Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy a mellkas fájdalom okai közé tartozik a reflux is, így tehát nem kell megijedni és nem kell rögtön rosszra gondolni!

 

Hátfájás tüdőgyulladás esetén?

Hátfájás előfordulhat tüdőgyulladás esetén is, különösen akkor, ha a betegség a tüdő alsó részét érinti, és a gyulladás terjedése miatt irritálja vagy érinti a környező idegeket és szöveteket.

 

Fontos hangsúlyozni, hogy a hátfájásnak sok más oka is lehet, és nem minden hátfájás esetén kell tüdőgyulladásra gondolni. Azonban, ha tüdőgyulladás gyanúja merül fel, és emellett a következő tünetek is jelen vannak, mindenképpen orvoshoz kell fordulni:

 • Láz és hidegrázás

 • Légzési nehézségek vagy gyors légzés

 • Zihálás vagy mellkasi fájdalom

 • Köhögés, amely lehet száraz vagy köpettel társuló

 • Általános rossz közérzet, fáradtság

 

Szegycsont fájdalom középen

 

Száraz mellhártyagyulladás: A mellhártya, ami a tüdőt és a mellkast béleli, gyulladása fájdalmat okozhat a mellkas közepén. Ez a fájdalom gyakran lélegzéssel vagy köhögéssel fokozódik.

 

Gyomorproblémák: Gyomorégés, gyomorhurut vagy gyomorfekély is okozhat olyan fájdalmat, ami középen érezhető. A fájdalom a mellkasban érezhető, de valójában a gyomorból ered.

 

Izom- és csontrendszeri problémák: Izomhúzódások, szegycsonti ficam vagy a szegycsont ízületének gyulladása is fájdalmat okozhat.

 

Szívproblémák: Bár a szívproblémákra leginkább a bal mellkasi fájdalom és nyomás jellemző, a fájdalom lehet középen is.

 

Tüdőproblémák: A tüdővel kapcsolatos problémák, például tüdőgyulladás vagy tüdőembólia is okozhatnak szegycsont közepén jelentkező fájdalmat.

 

Gerincproblémák: A gerincoszlop degeneratív változásai, mint például a herniált gerinclemezek vagy csigolyák közötti porckorongsérv is kiválthatnak olyan fájdalmat, ami középen jelentkezik.

 

Stressz és szorongás: Magas stresszszint vagy szorongás is okozhat fizikai tüneteket, köztük mellkasi fájdalmat, melyet a test válaszreakciója generál.

 

 

Mell alatti borda fájdalom lehetséges okai

 

Sérülés vagy trauma: Ha a mellkasod vagy a bordáid sérültek, például elesés vagy ütés következtében, fájdalom jelentkezhet a mell alatt.

 

Izomfeszültség vagy sérülés: A mellkas körüli izmok túlzott feszülése, például a túlzott edzés vagy egy mozgás közbeni rossz mozdulat következtében, fájdalmat okozhat a mell alatt.

 

Csontproblémák: Bordatörés vagy bordákat érintő egyéb problémák, például a bordaízületek gyulladása (costochondritis) vagy bordaporc sérülése, fájdalmat okozhatnak a mell alatt.

 

Emésztőrendszeri problémák: Néhány emésztőrendszeri betegség, például gasztrooeszofageális refluxbetegség vagy epehólyag problémák, fájdalmat okozhatnak a mell alatt, mivel ezek a területek közel vannak egymáshoz.

 

 

A mellkasba sugárzó hátfájdalom

A mellkasba sugárzó hátfájdalom gyakori okai között megemlíthető a hirtelen mozdulat, esés, vagy az ugyanabban a pozícióban történő tartózkodás is. Kezelése abban az esetben ha nem különleges esetről van szó, akkor gyakran pihentetéssel, fájdalomcsillapítással, illetve megelőzéssel történik.
 

Szerencsére természetes megoldások is léteznek amelyek neked is sokat segíthetnek ha hátfájdalommal küzdesz. A régi korok gyógynövényes tudását kombinálva a modern emberek tapasztalataival, valami igazán lenyűgöző született a HillVital fejlesztői csapatától, ami nem más, mint a Maximum balzsam. Speciális 19 gyógynövénnyel, magas hatóanyag tartalommal, vitaminokkal kifejlesztett balzsam, mely bőrbe masszírozva fejti ki a jótékony hatását. Ha legerősebb és a leghatékonyabb kell a reumatikus, ízületi fájdalmakra, akkor válaszd a természetet, a Maximum balzsamot. Ingyenes és gyors szállítás valamint 30 nap pénzvisszafizetési garancia is jár. 
 

"Kemény fizikai munkát végzek egész nap. Nekem ezzel a balzsammal indul a napom és végződik. Ha ez nem lenne, elég fájdalmasak lennének a mindennapjaim. Konkrétan a kezem, karom és a lábam, vádlim kenem vele. Még délbe is érzem a hatását. Nekem sokat segített. Én nem ajánlgatom, ki kell próbálni. Maguknak jár a kitűnő értékelés!"
 

Fáj a hátam közepe és a mellkasom

Mire utal ha lehajláskor mellkasi fájdalom jelentkezik?

 

Izomfeszültség vagy izomproblémák: Ha a fájdalom a mellkasi izmokból ered, például izomfeszültség vagy húzódás miatt, akkor bizonyos testmozgások, beleértve a lehajlást is, fokozhatják a fájdalmat.

 

Csigolyaproblémák: Gerincproblémák, például csigolyák elmozdulása vagy sérv, szintén okozhatnak fájdalmat, különösen olyan mozdulatok során, mint a lehajlás.

 

Szívproblémák: A mellkasi fájdalomnak számos oka lehet, köztük szívproblémák is. Az angina (a szívizom elégtelen vérellátásával járó állapot) vagy más szívbetegségek néha fájdalmat okozhatnak, amely lehajláskor vagy más testmozgások során súlyosbodhat.

 

Tüdőproblémák: A tüdőbetegségek, például a pleuritis vagy más légzési problémák is mellkasi fájdalmat okozhatnak, amely lehajláskor érezhető.

 

Gyulladásos betegségek: Például az ízületeket érintő gyulladásos betegségek, mint például a kostűzés, olyan tüneteket okozhatnak, amelyek lehajláskor súlyosbodnak.

 

Emésztőrendszeri problémák: Egyes emésztőrendszeri problémák is okozhatnak mellkasi fájdalmat, és ez a fájdalom bizonyos testmozgásoknál, például lehajlásnál erősödhet.

 

 

Mi a teendő a hónapok óta tartó mellkasi fájdalom esetén?

Mellkasi fájdalom esetén mindig fontos lenne szakemberrel konzultálni, mivel a mellkasi fájdalom hátterében számos különböző ok állhat, köztük súlyosabb egészségügyi problémák is. Ez különösen fontos abban az esetben ha a probléma már régóta fenn áll!