Ketchupot házilag is készíthetünk, amire most mutatunk is egy nagyon jól bevált receptet. A ketchup házilag még akár finomabb is lehet mint a bolti, ami viszont biztos az az, hogy egészségesebb. Érdemes kipróbálnod.
A paradicsom csodás vitaminforrás, csupa olyan vitamint tartalmaz, amelyekre nagy szüksége van a szervezetünknek.
Egyébként a paradicsom jótékony hatása nem merül ki abban, hogy sok vitamint tartalmaz. A paradicsom gyönyörűvé teszi a bőrt, valamint hozzájárul az erős csontozat kialakításához. A paradicsom segíthet a normál vércukorszint egyensúlyban tartásában. Javítja továbbá a látást és a hajat is szebbé varázsolja.
Úgy tartják, ha rendszeresen fogyasztunk paradicsomot, akkor számtalan betegséget elkerülhetünk, többek között a vesekő képződését. Ezért érdemes minél több paradicsomot és ketchupot fogyasztanunk, persze házi készítésűt.
Hozzávalók:
2 kg húsos paradicsom
1 kg zöldpaprika
0,5 kg kápia paprika
5 db hagyma
1fej fokhagyma
5 db babérlevél
½ ek. oregánó
½ ek. bazsalikom
½ bögre olívaolaj
néhány szál kapor
1 ek. barna cukor
1 ek. őrölt pirospaprika
ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Mossuk meg a paradicsomot, ha van benne zöld rész, vágjuk ki. Szeleteljük fel, majd daráljuk le paradicsomdarálón, hogy csak a paradicsom húsa és leve maradjon. Pépesíthetjük robotgéppel is. A paprikát süssük meg, majd tisztítsuk meg. A hagymát aprítsuk fel, és tisztítsuk meg a fokhagymát is. A paradicsomot tegyük fel főni, főzzük kb. 1 órán át, közben aprítógéppel aprítsuk fel a többi hozzávalót is. Amikor a paradicsom sűrű lesz, tegyük bele a felaprított hozzávalókat, és hagyjuk még fél órát főni.
Adhatunk hozzá egy bögre olívaolajat is. Tegyük bele a fűszereket, kóstoljuk meg, és tetszés szerint sózzuk. A forró ketchupot tegyük üvegekbe, zárjuk le, és tegyük be a sütőbe fél órára dunsztolni. Ezt úgy csináljuk, hogy egy tepsit béleljünk ki valamilyen puha ruhával, állítsuk bele az üvegeket, és öntsünk bele 3 ujjnyi vizet. Tegyük be a hideg sütőbe, majd állítsuk közepes hőfokúra, és hagyjuk bent az üvegeket 30 percen át. Amikor kivesszük a sütőből, tegyük vastag ruhák közé száraz dunsztba, és hagyjuk, hogy így hűljön ki, majd rakjuk a polcra.
Nem csupán ketchup készíthető a nagyszerű paradicsomból, hanem szósz is. Íme az egyik legjobb paradicsomszósz receptje:
Hozzávalók:
- negyed csésze olívaolaj
- 1 kis vörös hagyma
- 300 gramm paradicsom
-3 gerezd fokhagyma
-2 evőkanál vörösbor
-2 babérlevél
-2 evőkanál paradicsompüré
- negyed csésze friss bazsalikomlevél apróra vágva
- 1evőkanál friss petrezselyemlevél apróra vágva
- só és örült bors
A hagymát és a fokhagymát aranybarnára kell pirítani az olajon. Add hozzá a paradicsomot is. Ezután tedd bele a bort és a babérlevelet. Forrald fel, aztán állítsd a lángot minimálisra és fedd le. Lassú tűzön, kavargasd meg időnként 35 percig. Ezután keverd bele a pürét, a bazsalikomot és a petrezselymet. Majd vedd ki a babérlevelet és főzd tovább 25 percig. Sózd és borsozd meg ízlés szerint. Tálalás előtt érdemes kivenni a fokhagymákat belőle.
Nagyszerű paradicsom turmix is készíthető ebből a csodás növényből.
Nagyon kevés hozzávalóra van szükséged:
-3 érett paradicsom
-fél pohár hideg víz
-só és bors ízlés szerint
Csak turmixold össze néhány percig és már kész is a természetes, natúr paradicsom turmix.