Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató Elfogadom
Menü

Arcüreggyulladás esetén érdemes kipróbálni az otthoni kezelést is

hillvital.hu
2023. 05. 24. 09:20:00

Homlok- és arcüreggyulladás ellen az első lépés, hogy felismerjük a tüneteit!

 

Az arcüreggyulladás tünetei között szerepel az orcák megduzzadása, valamint olyan nyomó- lüktető fájdalom is jelentkezik, amely kisugárzik a koponya csontjaira, valamint az első és felülő részére is.

Ez hajoláskor, illetve mozgáskor, még erősebb lehet, ugyanis ilyenkor megnő a nyomás. Jelentkezhet még nehéz légzés, valamint tompult szaglás is. További tünetei az orrdugulás, majd ezt követően orrfolyás. A váladék kezdetven vízszerű, fehér színű, majd a későbbiekben elszíneződik és megsűrűsödik.

 

Kísérő tünetei lehetnek a gyengeségérzés, fáradtság, valamint a láz is.

Arcüreg gyulladás okai között szerepelhet vírus, baktérium vagy akár gombás fertőzés is. Nátha esetén a az arcüreg nyálkahártyája mindig érintett, azonban szerencsére, nem minden esetben alakul ki ezt követően arcüreggyulladás. Sajnos a fogak betegsége is elindíthatja a gyulladás kialakulását. Ilyen esetben az arcüreggyulladás, egészen addig amíg a beteg fog kezelése nem történik meg, fenn áll.
 


Az arcüreggyulladás kezelése házilag

A homlok- és arcüreggyulladást nagyon jól lehet kezelni házilag is. Azonban, ha súlyosak a tünetek, vagy éppen elhúzódik a betegség, akkor mindenképpen szakemberhez kell fordulni, mert a gyulladás súlyosabb fertőzést is előidézhet és még krónikussá is válhat. Akkor forduljon szakemberhez, ha tünetei egy héten túl sem javulnak, vagy ha mindjárt kezdetben az alábbiak jelentkeznek:
 

  • 38 fokot meghaladó láz
  • szem és arc körüli szövetek fájdalom, duzzadása és kipirosodása
  • nyaki merevség
  • súlyos fejfájás.
     

A homloküreg gyulladás kezelése otthon, valamint arcüreggyulladás kezelése házilag gyógynövények segítségével, ami nagyon jól működik. Arcüreggyulladás kezelésére ajánlott az eukaliptusz illóolaj inhalálásra.
 

Kezelése során fontos az arcüreg szellőzésének a helyreállítása.
 

Elkészítése: egy tálba 3-5 csepp olajt cseppentsünk, majd öntsük fel 1 liter forró vízzel.

Alkalmazása: Tegyünk a fejünkre egy törölközőt és felváltva szívjuk be szájon, illetve orron át. Naponta 2-3 alkalommal ismételd meg. 

 

Az arcüregben letapadt váladék feloldása a következőképp történhet

 

Az orr öblítése: Az orr öblítése meleg sós vízzel segíthet feloldani az arcüregben lévő váladékot. Ehhez szükséged lesz egy öblítő eszközre, például egy neti edényre vagy egy orrszívóra. Az orröblítő oldatot készítheted otthon is sóval és meleg vízzel. Az orröblítés előtt mindig beszélj az orvosoddal, hogy biztosan megfelelő módszert választasz.

 

Gyulladáscsökkentő gyógyszerek: Az arcüreg gyulladása esetén az orvosok általában gyulladáscsökkentő gyógyszereket írnak fel. Ezek a gyógyszerek segíthetnek csökkenteni az arcüregben lévő duzzanatot és gyulladást, ami javíthatja a váladék eltávolítását.

 

Orrcseppek: Az orrcseppek használata is segíthet eltávolítani az arcüregben lévő váladékot. Az orvosod ajánlhat olyan orrcseppeket, amelyek segítenek nyitva tartani az orrjáratokat, és ezáltal segítenek a váladék eltávolításában.

 

Antibiotikumok: Ha az arcüreg gyulladását baktériumok okozzák, az orvosod antibiotikumot írhat fel. Az antibiotikumok segíthetnek eltávolítani a baktériumokat az arcüregből, és ezzel javítják a tüneteket.

 

Fontos, hogy amennyiben az arüreggyulladás kezelése otthoni módszerek segítségével nem hoz eredményt, forduljunk vele orvoshoz!
 

Arcüreggyulladással küzdő nő.

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés