Bár a boltokban és a karácsonyi vásárokban ma már rengetegféle karácsonyi dísz kapható, a karácsonyfa egyik hagyományos díszét a szaloncukrok és a különböző mézes kalács-figurák adják.
Ebben a cikkünkben bemutatunk néhány házi szaloncukor és mézeskalács receptet, melyet otthonunk kényelmében készíthetünk el.
Bár elkészítésükhöz kell egy kis kreativitás, és türelem, főként, ha idén először próbálkozunk velük, mégse riasszon el ez bennünket a házi és főként ehető díszek elkészítésétől. A legjobb az, ha az egész család részt vesz benne, így legalább mindenki közösen készül a nagy ünnepre.
Házi szaloncukor receptek
A szaloncukroknak ma már rengeteg féle ízesítése kapható: a hagyományos zselés tölteléktől egészen a különleges marcipánosig, szinte bármilyet találhatunk. Ha házi szaloncukrokat készítünk, választhatjuk az aszalt gyümölcsös, csokis, kókuszos változatokat is. Ezeket a legegyszerűbb elkészíteni, de arra figyeljünk, hogy tartósítószer hiányában a gyümölcsös változatok 1 hétnél tovább nem tarthatóak el.
Aszalt barackos szaloncukor
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
-50 dkg darált bio aszalt sárgabarack
-5 evőkanál natúr almalé
-1 evőkanál méz
-kókuszreszelék vagy darált mandula
Az aszalt barackhoz hozzáadjuk az almalevet, a mézet és annyi kókuszreszeléket és/vagy darált mandulát, hogy kemény, formázható masszát kapjunk. Ebből a masszából hosszúkás cipócska formákat gyúrunk, a szaloncukorhoz hasonlatos méretben és formában. Színes papírba csomagolva a fára is felaggathatjuk, de mignon papírban is kínálhatjuk ajándékbontogatás közben.
Kakaós szaloncukor
Hozzávalók kb. 35 - 40 darabhoz:
-1,5 dl víz
-6-7 evőkanál nyers nádcukor
-3 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt
-2 evőkanál kakaópor
-25 dkg kókuszzsír
A víz felét a cukorral felforraljuk, másik felében eldolgozzuk a lisztet és a kakaót, majd a tűzről lehúzott, forró cukorszirupban keverjük. Ezután visszatesszük a tűzhelyre, és néhány perc alatt folyamatosan kevergetve készre forraljuk. Amikor már hűlt egy kicsit, hozzáadjuk a kókuszzsírt és habverőgéppel egyneműre keverjük. Ezután tegyük néhány órára a hűtőszekrénybe, majd kiskanállal szaggassunk darabokat belőle és formázzuk szaloncukrokká. További ízvariációként tehetünk bele egy kevés mazsolát és rumot is, ezt keverjük a kókuszzsírral hozzá. Végül apróra vágott dióba, mandulába forgatva akár külön kínálhatjuk is.
Mézes kalács-figurák
A mézes kalács és annak finom, fűszeres illata hamisítatlanul a karácsonyt jelképezi. A különböző figurákat nem csak a fenyőfa díszítésére használhatjuk fel, de karácsonyi süteményként is kínálhatjuk az ünnepi asztalon. Ezért érdemes nagyobb mennyiséget készíteni belőle, főleg, ha a család szeret rájárni ezekre a finomságokra.
Reform mézes kalács recept
Hozzávalók:
-50 dkg fehér tönkölybúzaliszt
-25 dkg méz
-10 dkg nyers nádcukor
-5 dkg vaj
-2 tojás sárgája
-1 kiskanál szódabikarbóna
-kb. fél dl biotej
-1 kiskanál "mézes sütemény" fűszerkeverék
A tésztához valókat összegyúrjuk, és fóliába csomagolva hűtőszekrényben legalább egy napig pihentetjük. Másnap egy lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, formával kiszaggatjuk, és sütőpapírral borított tepsire fektetve, előmelegített sütőben 180 °C -on (légkeveréses sütőben 165 °C) 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük.