Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Miért fogyasszunk halat? - Mutatjuk!

2023. 07. 26. 11:08:00 hillvital.hu

Érdemes tudnod, hogy akiknek magas az omega-3 zsírsav szintjük a vérükben, sokkal jobban teljesítenek a problémamegoldás terén valamint nagyon jót tesz az agynak is.

Egy friss kutatás már kimutatta, hogy a halfogyasztás előnyei milyen nagyszerűek.


A szakértők azt állítják, hogy 40 éves kor felett ha minél magasabb az omega-3 szint, annál jobban teljesít a problémamegoldásban. Ebben az esetben a hippokampusz is magasabb volt. A nagyobb hippokampusz hozzájárulhat a demencia hatásosabb elkerüléséhez. Azt is fontos kiemelni, hogy a halakban nagy mennyiségben található zsírsavak azért hatnak ilyen jótékonyan az agyra, mert képesek mérsékelni a szervezetben lévő káros gyulladásokat is.



Már heti egy adag olajos hal elfogyasztásával is el lehet érni a megfelelő omega-3 szintet.

Nagyszerű omega-3 forrás még a lazac, a makréla, a hering és a szardínia is. De még akár az étrend-kiegészítők fogyasztása is nagyszerű lehet.


Középkortól kezdve már kifejezetten ajánlott a rendszeres halfogyasztás.

Az agy számára ez nagyon fontos lehet. Egyes szakemberek szerint az egészséges és kiegyensúlyozott étrendnek legalább heti 2 adag halat kellene tartalmaznia.


És nem merül ki ennyiben a halfogyasztás élettani hatása. Bár elég nagy része víz a halnak, de még így is nagyszerű fehérjeforrás.

A hal teljes értékű fehérjeforrás, mivel a benne található proteinek tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat. A rendszeres fogyasztása hozzájárul a zsírmentes testtömeg fenntartásához és segít meggátolni az izomtömeg csökkenését egy fogyókúra során.


A halban található omega-3 zsírsav képes növelni a szerotonin szintet ami az agyban található kémiai vegyület. Ez a vegyület segít a depresszió megelőzésében.

 

Milyen gyakran együnk halat?

Általánosságban elmondható, hogy a hal heti 2-3 alkalommal beilleszthető az étrendbe, ha nincsenek speciális egészségügyi korlátozások vagy diétás előírások. Ez lehetővé teszi a szervezet számára, hogy részesüljön a halakban található omega-3 zsírsavak, D-vitamin és más tápanyagok előnyeiből.

Már a heti egyszeri halfogyasztás is nagyon egészséges!