Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Hihetetlen tények a szívről!

2021. 01. 07. 14:36:00 Sági Zsolt - HillVital

Az ember már természetesnek veszi, hogy a szív dobog és szinte fel sem tűnik a működése.

Másrészről pedig ez az egyik legbonyolultabb szerv ami ha megbetegszik, akkor nagyon nehezen gyógyul meg.

Egy átlag ember csak néha szokta mérni a pulzusát és bele sem gondol, hogy mennyire nagy munkát végez a szív még azok sem szoktak akik sportolnak rendszeresen vagy valamilyen betegség miatt mérik. Egy emberélet alatt a szív átlagban 2,5 milliárdszor dobban.

Ahhoz, hogy működjön oxigénre van szüksége, és amíg elegendő mennyiség áll rendelkezésére addig a testből eltávolítva is tud dobogni. A szív saját elektromos vezérléssel rendelkezik. A szívritmusra több dolog is hatással van, ilyen például a zene. Zenehallgatás során a szívritmus képes követni a zene ritmusát.

A szív minden nap annyi energiát termel amennyivel egy kamion 32 km-t képes megtenni. Ez annyi energiának számít egy emberélet alatt mintha elvezetnénk a holdra és vissza. A szív súlya nemtől függően 250-300 gramm is lehet.

Ha véget vetsz a mozgásszegény életmódnak és aktívan elkezdesz sportolni, akkor akár 50%-al csökkentheted a szívroham kialakulásának esélyeit.
Nem kell drasztikus megoldásokra gondolni kezdetben elég ha a liftet a lépcsőre cseréled, az autót kerékpárra és minél többet sétálsz. Ha dohányzol, akkor azt is érdemes letenni. Az túlzott alkoholfogyasztás is nagyon negatív hatással a szívre. Mindent összevetve a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás és az egészségkárosító hatások elhagyásával nagyon sokat teszel a szíved egészségének érdekében.

Hihetetlen tények a szívről!